Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) villamosmérnöki és informatikai kara és a Cisco Magyarország együttműködésében készült el a nemzetközileg is újdonságnak számító, oktatási célokra használható szabadulószoba. A legkorszerűbb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztés a Cisco magyar mérnökeinek munkája, és a BME-vel együttműködve hozták létre. A Cisco technológiái mellett informatikai cégek (Dell Technologies Magyarország, Gloster Infokommunikációs Nyrt., Samsung Electronics Magyar Zrt.) is beszálltak a megvalósításba.

A szabadulószoba célja az infokommunikációs ismeretek és készségek játékos és gyors elsajátítása. A szabadulószoba a legújabb hálózati megoldások első kézből való megismerésének, kipróbálásának teljesen új megközelítése. A játék technológiákon átívelően mutatja be a termékek API-kon (alkalmazásprogramozási felület, betöltése bármely programnyelvből lehetséges) keresztüli együttműködését és egy-egy fő funkcióját.

Az informatikai hálózatok a gazdasági élet, az oktatás, az egészségügy infrastruktúrájának elengedhetetlen részei, különösen most, a világjárvány idején; hetek alatt álltak át diákok és irodai dolgozók milliói az otthoni tanulásra és munkára. Az internetforgalom a világon 25-45%-kal nőtt.

 „A hálózatok még sohasem voltak ennyire fontosak, ugyanakkor sosem voltak még ekkora terhelés alatt. Az adatmennyiség és eszközök száma kihívás elé állítja az üzleti szereplők IT-infrastruktúráját. Erre a kihívásra adhatnak jó választ azok az új hálózatok, amelyek képesek tanulni, adaptálni a tudást és fejlődni” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Cisco új hálózati megoldásai a Cisco Digital Network Architecture (DNA) rendszerére épülnek. A hardverközpontú megoldásokról a szoftverrel vezérelt hálózatokra váltás hatalmas ugrás a használók számára a rugalmasság, a hatékonyság és a teljesítmény területén. Mivel ezeket nem könnyű bemutatni, érthetővé tenni az érdeklődőknek, ezért alapvetően hasznos a szabadulószoba-ötlet, ami kézzelfoghatóbbá teszi a Cisco új megközelítését a hálózattervezésről.

Két éve, a Techtorial szakmai konferencián mutatta be a Cisco kétszobás szabadulójátékát – akkor jó másfélszázan próbálták ki az izgalmas újdonságot, amelyben a játékosoknak, hasonlóan a többi szabadulószobához, csapatként kell megoldaniuk a feladatokat. Most a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karán állandó helyre költözött a két, egymással összefüggő szabadulószoba, hogy szórakoztató módon mutassa meg a szoftverek, API-megoldások és technológiák alkalmazásának előnyeit.

Mint minden szabadulószobában, a játékosok itt is kapnak egy háttérsztorit, a szobába lépve pedig feladatlistát és a szükséges információkat. A kerettörténet egy okosvárosról szól, amelynek rendszereit leállás fenyegeti, a játékosoknak ezt kell elhárítani. Ehhez extra segítségeket is találnak, amelyek kapaszkodókat nyújtanak nekik, illetve Webex-kapcsolaton keresztül a szobán kívülről is kaphatnak támogatást elakadás esetén. Minden szobának megvan a saját, 5 megoldandó feladata, ezek aktuális állapota egy képernyőn követhető, ám az 5. egy nagy, közös feladat: célja, hogy a versenyzők eljussanak az üzemeltető weboldalára a generátorok újraindításához.

A szobákat, story-kat folyamatosan érdemes fejleszteni, ezért merült fel az az ötlet, hogy a Cisco a diákok kezébe adja a továbbfejlesztés lehetőségét, hiszen a hallgatók jártasak az informatikában és szeretik a kihívással teli játékokat – hangsúlyozza Charaf Hassan, a BME VIK dékánja. A diákok újabb és újabb koncepciókat hozhatnak létre, amelyeket közösen fejleszthetnek tovább.

Ehhez a törekvéshez kapcsolódóan a Cisco és a BME VIK kidolgozza egy olyan DevNet fejlesztői verseny pályázati feltételeit, amelynek keretein belül díjazza a legtehetségesebb és a laborhoz kapcsolódó legjobb új megoldásokat létrehozó diákokat. A Cisco DevNet programja a Cisco-hoz kapcsolódó fejlesztői közösséget fogja össze. 500 ezer fejlesztő, 60 ezer partner és 3 millió hálózati mérnök számára teszi lehetővé, hogy fejlesztéseiket erre a nyitott hálózati platformra alapozza.