Iskolának gyűjt az ultramaratonista Lubics Szilvia

Pályafutásának eddigi legkeményebb versenye előtt áll Lubics Szilvia, a Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese: október 7-én indul az egyesült államokbeli Utah államban rendezendő Moab 240 versenyen.

A 240 mérföldet jelöl, tehát a résztvevőknek több mint 386 kilométert kell teljesíteniük 113 óra alatt. De nemcsak a különösen hosszú táv, hanem az igen változékony időjárás és terepviszonyok miatt is óriási kihívás ez a verseny. 

„Az első kétszáz kilométert sivatagos, kanyonos területen kell megtenni, ahol az egyik legnagyobb kihívás a nagy hőingadozás. A hőmérséklet napközben a harmincöt fokot is elérheti, éjszaka viszont nagyon lehűl, tehát ott vastag kesztyű, sál, sapka és télikabát kell a futáshoz. Így verseny közben folyamatosan öltözködni és vetkőzni kell majd. A második szakasz pedig két nagy hegyláncon visz át, ahol hegymenet és lejtők váltakoznak jelentős szintkülönbséggel, hófúvással és mínusz tizenöt fokkal” – mondta el Lubics Szilvia. 

„További nehézség még, hogy nagyon kevés a frissítőpont. Így a versenyzőknek maguknak kell vinni a frissítőállomások között szükséges folyadékot, ami nem kis teher futás közben; e pontok 6–8 órányi futásra vannak egymástól. Megállás nélküli versenyről van szó. Külön kell figyelni például az alvásidő beiktatására. Nekem a Bigfoot 200 egyik tapasztalása volt: a biztonságos haladáshoz nagyon fontos, hogy húsz perceket tudjak aludni, lehetőleg már az első negyven órán belül is” – tette hozzá. 

A Rákóczi liget Gyermekei Alapítvány támogatja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát (Dunaharaszti), ahol mintegy 650 gyermek tanul, sportol. Az iskolának egy tornaterme van, ezt szeretné az alapítvány szabadtéri edzőparkkal kiegészíteni, hogy a gyerekek még jobb körülmények között, a szabadban is sportolhassanak. 

Szilvi a futásával szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy jó ügyeket támogatni fontos, és a CHERRISK GO-n keresztül ez pénzadomány nélkül, kizárólag mozgással is lehetséges. „Azt kérjük az emberektől: úgy segítsenek, hogy közben magukkal is jót tesznek. Ezért is tetszik első pillanattól ez az egyedülálló kezdeményezés. Ráadásul ezúttal a cél is az egészséges életmód, hiszen egy sportpálya épülhet az általános iskolásoknak a támogatásokból” – mondta Szilvia. 

 Az applikációban minden ötödik, mozgással (séta, biciklizés) töltött perc után egy pont jár. Az összegyűjtött pontokat (cserkónak nevezik szakmai körökben) jótékonysági goodie-ra lehet beváltani, ami beváltásonként 100 Ft támogatást ír jóvá a szervezetnek, és a CHERRISK fizeti ki az akció végén. 

Szeptember 19–október 19. között érhető el a Rákóczi liget Gyermekei Alapítványt támogató goodie, aminek beváltásával bárki hozzájárulhat az új sportpálya létrehozásához. A cél 500 000 Ft összegyűjtése. Ebben bárki segíthet, aki letölti a CHERRISK GO alkalmazást, mozog és gyűjti a cserkókat, majd beváltja a jótékonysági goodie-t. Szilvi futását ITT, a jótékonysági akció menetelését pedig ITT lehet követni.