Bérmegállapodás az egészségügyben – Cser Ágnes megköszönte a kormánynak

A miniszter tájékoztatása szerint a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére az idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik.     

A szakdolgozóknál szeptembertől új bértáblát vezetnek be. Az idén átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbér, a jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal – tette hozzá.     

Közlése szerint a múlt négy évben mintegy 500 milliárd forintot fordítottak az egészségügy fejlesztésére, „betonba, üvegbe, műszerbe”, most pedig (az idén és jövőre) további 100 milliárd forintot fordítanak béremelésre. Tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy 2012–19 között – több lépcsőben és differenciáltan – csaknem megduplázódik az egészségügyi szakdolgozók bére.

Balog Zoltán közölte azt is, hogy a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ intézményeiben dolgozóktól a munkáltatók július 1-jétől átvállalják a kamarai tagdíjakat.     

A miniszter a sajtótájékoztatón kitért a budapesti kórház-fejlesztésekre is. A koncepció még nem végleges, még nem döntöttek el minden kérdést. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy nincs szó kórházbezárásról, legfeljebb „funkciók költöztetéséről”.     

Biztosnak mondta ugyanakkor az új kórház helyszínét Kelenföldön, továbbá arra is kitért, hogy tetemes fejlesztést terveznek a Kútvölgyi Kórházban és a Szent János Kórház egy részében.     

Kérdésre válaszolva Balog azt mondta, a béremelés forrása a 2017-i költségvetésben a Miniszterelnökség során szerepel. Az ott szereplő 170 milliárd forintból egészségügyi béremelésre 82 milliárd forintot szánnak, és ebből a keretből kaphatnak még a szociális, a kulturális ágazatban és a közigazgatásban dolgozók.     

A sajtótájékoztatón mások mellett megjelent a tárgyalásokon is részt vett Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Egészségügyi és Szociális Ágazatban dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki köszönetet mondott a kormánynak a megállapodásért, hogy elérhették sztrájkköveteléseiket, „melyeket négy szoclib kormány nem volt hajlandó érdemben tárgyalni”.     

Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a béremelésnek köszönhetően meg lehet állítani a szakdolgozók elvándorlását, növekszik a dolgozói létszám és többen jelentkeznek majd erre a pályára. Arról is beszélt, az idei átlagosan 26,5 százalékos béremelés egyes kategóriákban 34–35 százalék lehet, ez elsősorban azokon a területeken várható, ahol a legnagyobb a munkaerő-hiány és a terhelés.     

Kitért arra is, hogy a megállapodás a közalkalmazotti jogállásban foglalkoztatott dolgozókra vonatkozik, de a szakdolgozói társadalom csaknem negyede más jogviszonyban dolgozik. Hozzátette: céljuk az, hogy az ő helyzetük is javuljon.