Beszállnának a horvátok a paksi bővítésbe

Úgy tűnik föl, az ő igazságérzetüknek megfelel, hogy hozzájuk ne jöjjön senki, illetve hogy az anyagi terheket csakis a peremállamok viseljék. Mindenesetre a legnagyobb strasbourgi frakció, az Európai Néppárt egyért a Bizottság indítványával. Vezetője, a német keresztényszociális Manfred Weber sürgette az anyagi terhek kiegyenlítését, amihez a tagok számára új szolidaritási mechanizmust is ki kell alakítani.

A Der Spiegel úgy látja, hogy mivel az unió nem tudott dűlőre jutni a menekültkérdésben, most az autoriter török elnök kegyeitől függ. Ám az csak a kisebbik rossz, hogy Erdogan megnyerése érdekében a Bizottság a vízumkényszer feloldását tette le az asztalra. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy következményekkel kell járnia, ha Európa vissza akarja szerezni a szavahihetőségét. Ehhez a probléma lényegét kell megragadnia, azaz le kell gyűrnie az egyes tagállamok önzését. Mert nem maradhat annyiban, hogy a magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok ilyen sokat profitáljanak az EU-ból, viszont ne akarjanak semmit sem adni. Nem létezhet tartósan egy olyan közösség, amely nem bünteti meg a potyautasokat. Ezért helyes, hogy Brüsszel felvetette a drákói bírság lehetőségét.

Amikor Szijjártó Péter zsarolást emlegetett a brüsszeli javaslattal kapcsolatban, nem tett mást, mint megerősítette az Orbán Viktor által hónapok óta hangoztatott magyar álláspontot – írja a francia Le Figaro. A kormányfő még március 15-i beszédében is azt sulykolta, hogy nálunk nem lesznek tiltott övezetek, illetve bandák, amelyek asszonyainkat és lányainkat hajkurásszák. De ő már azelőtt bevándorlás-ellenes volt, hogy a nagy hullám tavaly nyáron elérte az országot.

Ám hiába a kerítés, a múlt ősz óta megint emelkedik az illegális határátlépések száma. Gyulai Gábor (Helsinki Bizottság) azt mondja, hogy a Magyarország által áhított vasfüggöny nem akadály, ha valaki kényszerhelyzetben van. Viszont cserében szinte lehetetlen menedékjogot kapni. Ugyanakkor az Orbán-kormánynak akár 324 millió eurót is fizetnie kell, ha a valóra válik a Bizottság elképzelése és megbüntetik azokat az államokat, amelyek elutasítják a kvótát.

A tervezett népszavazásról Lakatos Júlia (Méltányosság Intézet) úgy látja, hogy annak politikai céljai vannak. Merthogy a menekültkérdés igazából már lekerült a napirendről, sokkal időszerűbb lenne pl.: mennyire nincs pénz az oktatásban vagy az egészségügyben.

Horvátország szeretne bekapcsolódni a vitatott paksi bővítésbe – tudósít a Reuters. Az illetékes horvát miniszter azt közölte, még nem döntötték el, hogy milyen formában szállnának be, ez lehet akár a finanszírozás is. Egyelőre keresik, melyik lenne a legmegfelelőbb üzleti modell, hogy segítsenek kielégíteni a helyi keresletet. Közben a Bizottság folytatja a kötelezettségszegési eljárást, részben a közbeszerzési eljárások feltételezett megsértése miatt, de Brüsszel attól is tart, hogy Magyarország túlságosan is függő helyzetbe kerül Moszkvával szemben. Magyar részről azt állítják, hogy tiszteletben tartottak minden vonatkozó jogszabályt, amikor a Roszatomnak adták oda a megbízást. Meg hogy az uniós vizsgálat ellenére ragaszkodnak a két reaktor megépítéséhez.