Bibi ohne?

Összefogott ellene mindenki, jobb- és baloldaliak, sőt még muszlimok is. Az ebben részt vevők kénytelenek voltak letenni törekvéseik egy részéről.

Benjamin Netanjahu tizenkét éven keresztül állt az ország élén, de korábban is volt egy néhány esztendős kormányfői ciklusa. Védte a hont külső és belső ellenséggel szemben. Jegyezzük meg, ő történetesen valós, létező ellenséggel szemben is.

Kimagasló politikai képességeit senki nem vitatta, bár e képessége okán az emberek vagy rajonganak érte, vagy ki nem állhatják. Mind jobb-, mind baloldali ellentábora mostanáig képtelen volt meggyőző alternatívát állítani vele szemben. Igaz, a hatalommal való visszaélésről, közpénzek magánjellegű hasznosításáról, korrupcióról, hűtlen kezelésről szóló mendemondák idővel vádemeléssé álltak össze, de a hivatalban levő miniszterelnökkel szemben – érthető módon – kissé döcögős a büntetőeljárás.

Most viszont történt valami. Összefogott ellene mindenki, jobb- és baloldaliak, sőt még muszlimok is. Az összefogásban részt vevők kénytelenek voltak letenni törekvéseik egy részéről. A pártközi koalíciós alku értelmében a ciklust két részre osztják, és félidőben pozíciót cserél majd a miniszterelnök az addigi külügyminiszterrel – akinek a pártja mondhatni üzenetértékű nevet választott magának: Jes Atíd – Van Jövő.

Jövő persze mindig van. A mostani kísérletnek is lesz végkifejlete, csak azt még nem ismerhetjük előre. Az egyik jóslat szerint úgyis összevesznek majd, és akkor Bibi visszatér. De ez nem ok arra, hogy meg se próbálják.

Természetesen végig Izraelről beszéltem. Bármilyen esetleges hasonlóság bármivel pusztán a véletlen műve.