Trianonról másként – magyar publicisztika nyerte az Európai Sajtódíjat

(A muosz.hu és a hvg.hu összefoglalója alapján) Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu felelős szerkesztője az első magyar újságíró, aki a rangot adó Európai Sajtódíj elismerésben részesült. A szerző klasszikus erdélyi polgári családban nőtt fel, három generáció történetét felölelő cikkében beszél magyarokról, románokról, nacionalizmusról, nemzetről és arról, melyiküknek hogyan fáj Trianon. A vélemény műfajban díjazott írásról a Le Monde szerkesztőségének vezetője, Sylvie Kauffman azt írta: „Szerintem gyönyörű, nagyon európai – és nagyon finom.”

Az Amikor Trianon nem úgy fáj című publicisztikájával Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu felelős szerkesztője elnyerte az Európai Sajtódíjat. Az Infovilág szerkesztőségi közösség gratulál Nagy Iván Zsolt kollégának; további sok sikert!

A legtöbb probléma abból fakad, hogy állandóan hátrafelé nézünk, ez viszont előre tekint. Ezt nagyon szerettem – mondta az általa reményteljesnek nevezett cikkről a holland De Volkskrant rovatvezetője, Sheila Sitalsing. A cikk itt elolvasható; tessék kattintani!

Az Európai Sajtódíjra az idén rekordszámú, több mint ezer pályázat érkezett csaknem valamennyi európai országból. A zsűri négy kategóriában választotta ki a legjobbakat: tényfeltárásért, kivételes riportért, véleménycikkért és az „újságírás jelenlegi határainak megkérdőjelezéséért” (az innovációs kategóriában) is adtak át elismerést.

Először egy öt-ötfős „shortlistet” választottak, melyre 18 ország újságírói kerültek fel. A zsűri elnöke, a The Guardian volt főszerkesztője, Alan Rusbridger a díjról szóló közleményben azt írta, mindegyik pályamű fantasztikus alkotás volt, nehezen lehetett dönteni.

Sok időt töltöttem azzal, hogy teljesen elmerültem ezekben az anyagokban. Annyi bátor, kreatív, innovatív és tehetséges projekt szerepel az idei Európai Sajtódíj jelöltlistáján.

Nagy Iván Zsolt az első magyar újságíró, aki megnyerte ezt a jelentős elismerést. Szauer Péter, a HVG vezérigazgatója a döntés hallatán azt mondta, kontinensünkön ez a díj talán a legrangosabb elismerés, amit újságíró kaphat, így nagyon büszkék vagyunk kollégánk sikerére.

A „kivételes riportok” kategóriájában a legjobbak közé került Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója, a magyar–német kapcsolatokról írt cikkével, végül a díjat nem ő, hanem Janusz Schwertner lengyel újságíró kapta a Lengyelországban tapasztalható transzfóbia és a gyermekek öngyilkosságáról írt cikkével.

A zsűri a különdíjat a Fehéroroszországban dolgozó bátor és független újságíróknak ítélte oda. Az ő nevükben a díjat a Brutalizált Minszk: hogyan verte meg a fehérorosz rendőrség a tüntetőket című, az Aljakszandr Lukasenka elleni tüntetések során elkövetett fehérorosz rendőri erőszakról szóló, adatokon alapuló vizsgálat kapta meg.

A zsűri tagja volt még a The Guardian korábbi főszerkesztőjén, a Le Monde szerkesztőségének vezetőjén, illetve a De Volkskrant rovatvezetőjén kívül Alexandra Föderl-Schmid, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztő-helyettese és Juan Luis Sánchez, az eldiario.es igazgatóhelyettese.