Biztonságos is lehet a világháló, ha…

Figyelmet érdemlő eredményekkel zárta a múlt évet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője. Kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internet-használatból eredő esetleges veszélyekre, kivédésük, elhárításuk lehetőségeire, és a világháló kínálta lehetőségekre, hasznosításukra.

A mostanra elkészült statisztika szerint a szolgálat szakmai munkatársai tavaly kereken 38 000 internet-használó – gyerek, pedagógus, szülő, döntéshozó – ismereteit igyekeztek bővíteni, elmélyíteni 265 budapesti és 91 fővároson kívüli helyszínen – 582 alkalommal.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az internetbiztonság témájában kiírt tavalyi pályázataira országosan mintegy kétszáz gyerek jelentkezett az általános iskolák alsó és felső osztályaiból, továbbá középiskolákból. A nyertesek pénz- és tárgyjutalomban részesültek. Különösen sikeresek voltak a gyermeknapi rendezvények a pesti Városligetben. A központi téma – immár évek óta – a biztonságos internet. Tízezernél többen ismerkedhettek meg az internet-biztonsághoz, adatvédelemhez kapcsolódó játékok révén a világháló kínálta lehetőségek biztonságos használatával.

A kezdeményezők folytatják a saját fejlesztésű, offline társasjátékot. A „Lájkvadász” játékos tanulás révén tájékoztatja a részvevőket arról, hogy mit szabad tenni a világhálón, illetve miként kerülhetők el az internet veszélyei. Az ingyenes társasjáték megrendelhető a sip@gyermekmento.hu címen.