Blokklánc: biztonságos – jövőre már kötelező

Miben hasonlít az amerikai elnökválasztási kampány levélszavazási rendszere, Ausztrália kiberbiztonsága és néhány magyar azonnali fizetési megoldás? Rövidesen mindegyik blockchain-alapú lehet.

A blokklánc-technológia ugyanis hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést szavatol – derül ki az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből.

Blockchain technológiával tenné biztonságossá a levélszavazást a novemberi elnökválasztáson az Amerikai Egyesült Államok Postaszolgálata – derült ki a napokban a szervezet szabadalmi kérvényéből. Az USA választási rendszere lehetővé teszi, hogy a jogosult személyek postai úton is szavazhassanak – a koronavírus-járvány miatt pedig várhatóan kritikus szerepe lesz az idén ennek a megoldásnak a választás lebonyolításában.

Egy rangos ausztráliai kiberbiztonsági fórum pedig, amelynek tagjai az ország vezető technológiai szakértői és kormánytisztviselők is, szintén a napokban jutott a megállapításra: a blockchain biztonságos megoldás az egyre szaporodó kibertámadások ellen az ausztrál kormány intézményei és az üzleti szféra számára.

Mi a blockchain, miért ajánlotta a World Economic Forum jelentése már az év elején a világ kormányai és jegybankjai figyelmébe?

„A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít. Ezért biztonságos megoldás az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak le, vagyis minden olyan területen, ahol biztonsági prioritás az információk megváltoztathatatlansága” – magyarázza Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója. A magyar tulajdonú cég 2018-ban kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, tavaly pedig innovatív fizetési megoldását, a BlockBenPay-t felvették a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

Hazánkban is előtérbe kerülhet a blockchain technológia, a többek között például az azonnali fizetésre épülő új fizetési megoldások (például a QR-kódos fizetés) vagy az elektronikuspénz-alapú digitális pénztárca megoldások esetén. A jövő évtől kötelező lesz ugyanis az elektronikus fizetési lehetőség minden olyan üzletben, ahol online kassza üzemel.

A döntés mintegy 60 ezer vállalkozást érint hazánkban, és várhatóan nem csak a bankkártyás fizetés további terjedését eredményezi majd. A blockchain alapú fizetés ugyanis biztonságos, olcsó és gyors, semmi másra nincs szükség hozzá, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra.