Boglárka az Alpokban tanulmányozta a méheket

Huszonhárom kiválasztott középiskolás vehetett részt a 30. nemzetközi élővilág-kutató héten a házigazda svájciakon kívül hazánkból, Cseh-, Észt-, Német-, Svédországból és Portugáliából Graubünden kantonban.

Éppen harminc éve, 1989 óta rendezi meg a Schweizer Jugend Forscht a nemzetközi élővilág kutató hetet a Svájci-Alpokban. A rendezvényen az idén 23 kiválasztott középiskolás vehetett részt az alpesi köztársaságból és külföldről. Hazánkból eddig összesen 12 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) jóvoltából.

A minap véget ért idei Nemzetközi élővilág kutató hét helyszíne a Graubünden kantonbeli Tschierv volt, a kutatások pedig a közeli Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Tóth Boglárka, a 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny második díjazottja – a budapesti Szent István Gimnázium diákja – vett részt, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHESZ) támogatásával.

Tóth Boglárka három svájci kortársával közösen azt vizsgálta, hogy poszméhek mely alpesi virágokat kedvelik a leginkább. Megállapították: az alpesi poszméh-fajok nem véletlenszerűen gyűjtenek virágport, hanem bizonyos virágporokat előnyben részesítenek. Példaképpen a Bombus lucorum legtöbb esetben az Anthyllis család virágait választja mindenekelőtt. Ennek az az oka, hogy ez a virág különösen gazdag fehérjében, azaz proteinben. Ennek megfelelően az ilyen virágfajokra különösen nagy figyelmet kell fordítani a méhpopulációk megóvása végett.

Boglárka és ifjú kutatótársai tapasztalataikról, megfigyeléseikről kiselőadásokon számoltak be.