MTA Kiválósági Intézet címet alapít az Akadémia

Az MTA Elnöksége legutóbbi, rendkívüli ülésén döntött az „MTA Kiválósági Intézet” cím megalapításáról. A cím használatának feltételeit egy ad hoc bizottság dolgozza ki. A bizottság elnöke Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. Tagjai Rácz Zoltán, az MTA Fizikai Tudományok Osztályának elnöke, Kosztolányi György, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke, Boda Zsolt, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Nagy Ferenc, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója. A bizottság javaslatáról az MTA Elnöksége, illetve Közgyűlése hoz majd határozatot.

Az Elnökség döntött arról is, hogy a kutatóhálózat teljesítményét értékelő átvilágítás kiváló eredményei alapján a jelenleg még a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó kutatóhálózat tagjai 2019. szeptember 1-jétől legalább egy évig használhatják az MTA Kiválósági Intézet címet.

Az Akadémia az MTA és az ITM által felkért hazai és nemzetközi szakértők bevonásával, nemzetközi standardok figyelembevételével 2019-ben átvilágíttatta a kutatóhálózatot. A teljesítményértékelés az idén áprilisban zárult le. Eszerint az MTA kutatóintézet-hálózata Európában a legjobbak közé tartozik. A hálózat teljesítménye kiváló, és számos olyan alkotóműhellyel rendelkezik, amely a világ élvonalába tartozik, és nemzeti kincsnek tekinthető.