Boltmúzeum a „Süvegcukorhoz” – állandó kiállítás Gyulán

A már rég megszűnt vállalat dolgozói, köztük Stiffler György, a szakma öregjeivel összefogva egy év alatt mintegy 500 tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. A legtöbb tárgy Sal Lászlónak köszönhető: ő őrizte meg Mihalik János egykori gyulai fűszerüzletének a berendezését. Számos tárgyat adományozott Tarkó Gábor, Krauzler Márton, Pusztai Rezsőné, Kincses Dezsőné és Kincses Alajos gyulai, Balaj Pál békéscsabai, Jákri Rozália dévényi saját boltjából.

A gyűjtés hírére megmozdultak a leszármazottak is: Felczán Mária és György szüleik békéscsabai fűszerüzletéből származó értékes adományokkal és emlékekkel gyarapította a kiállítást.

Ábrahám Györgynek, az élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat vezetőjének a felkérésére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum örömmel csatlakozott a munkához: a múzeum egyik legszebb, a 19. század végén készült, a kor ízlésének megfelelő faragott oszlopokkal díszített budaörsi vegyeskereskedését ajánlotta fel a boltmúzeum számára.

Néhány is kiegészítette a gyulai és békéscsabai gyűjtést, s a megrendezéshez szakmai segítséget nyújtott. A boltmúzeum 1984. november 25-én nyitotta meg kapuit a gyulai Gábor Áron utca 4. szám alatti tágas, kirakatos üzlethelyiségben. A boltmúzeumot az élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat üzemeltette, majd 1991-ben átvette a helyi Pro Merkatores, azaz a Kereskedőkért-alapítvány. A kiállítás a régi hangulatot megőrizve, szerényebb helyre költözött, az új kiállítótérben egykor vegyeskereskedés működött.

A boltmúzeum a 2000-es években, sajnos, bezárt. A tárgyakat időszakosan Békéscsabára, a Zwack József Kereskedelmi szakiskolába szállították. Négy évvel ezelőtt a gyulai önkormányzat kezdeményezésére a tárgyakat visszaszállították Gyulára. A következő évben megkezdődtek a tárgyalások a boltmúzeum újranyitásáról. Az értéket mentő gyulaiak jóvoltából hozzáláttak a tárgyak és a boltbútor restaurálásához. A tavaszán megkezdődhetett a boltmúzeum berendezése az új helyszínen.

Jövő csütörtökön, május 26-án az egykori gyulai gyalogsági honvéd laktanyában nyílik meg a „Süvegcukorhoz” címzett kereskedés. Az új helyszínen újabb bútoregységekkel és tárgyakkal kiegészítve, az eddiginél gazdagabb tartalommal, tablókkal bővítve látogatható az a különleges múzeumi bolt, amely az idén 50 esztendős Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum harmadik, kihelyezett boltmúzeuma.