Borkai egyelőre tanú

(Forrás: 24.hu) Lassan fél év telt el azóta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda három nyomozást is elindított Borkai Zsolt (ex-Fidesz) volt győri polgármester ellen, ezért Ungár Péter országgyűlési képviselő megkérdezte a Legfőbb Ügyészséget, hogy mi a helyzet. (A nyitó képen: Veres püspök és Borkai; foto: Népszava.)

Az LMP-s politikus a következőket kérdezte:

# Befejezték-e a nyomozás felderítési szakaszát, kihallgatták-e Borkai Zsoltot az ellene indított feljelentések kapcsán?

# Ha igen, milyen minőségben hallgatták ki?

# Ha kihallgatták, milyen új információk birtokába jutottak, amik segítik a további nyomozást?

# Ha még nem került kihallgatásra sor, annak mi az oka?

# Ha a nyomozás még a felderítési fázisban van, mikorra várható a gyanúsítottak kihallgatása és a vizsgálati szakaszba való továbblépés?

Borkai Zsoltot eddig csak tanúként hallgatták ki a hozzá kapcsolódó ügyekben.

Az ügyészség válaszából kiderül, hogy a zsarolás bűntette és más bűncselekmények ügyében, amelynek középpontjában Borkai és társaságába tartozó személyek adriai hajózásán készített fotók állnak, a nyomozás idején szerzett bizonyítékok öt személlyel szemben támasztották alá a bűncselekmény megalapozott gyanúját. Az öt gyanúsítottat vagyon elleni erőszakos, valamint emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekménnyel gyanúsítják. Borkait ebben az ügyben tanúként hallgatták ki.

A másik két büntetőeljárás tárgya különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények, ebben gyanúsítottakat nem hallgattak ki, így azok nyomozási határidő nélkül folynak.

Az ügyészség megjegyezte, hogy a nyomozás két részre, felderítésre és vizsgálatra oszlik, a két szakasz közötti határvonal a gyanúsított kihallgatása. A felderítési szakaszban a nyomozás ura a nyomozó hatóság, tehát erről az ügyészség nem adhat ki tájékoztatást.