Budapesten rendezik a keleti és nyugati orvoslás tudományos világtalálkozóját

A rendkívüli eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Hegyi Gabriella professzor, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, a konferencia elnöke elmondta: Magyarország több ország, köztük Oroszország és a balti államok versenyében nyerte el a világtalálkozó szervezésének jogát. A legutóbbi hasonló eseményt Helsingörben tartották 47 egyetem részvételével.

Hegyi Gabriella professzor asszony a sajtóeseményen.

A magyarországi megrendezéshez több mint két évtizedes gyakorlat, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága, a Pécsi Tudományegyetem ETK, és  újabban a Pécsi TCM Konfúciusz Intézete ad kiemelkedő szakmai alapot. Az orvosi-gyógyítói szakterület kiválóságai részvételükkel, a kutatásaik, tapasztalataik ismertetésével a világszerte széles körűen kibontakozó, és egyre erősödő gyógyítási szisztéma, a Cooperation Based Medicine (CBM) gyakorlati megvalósulását kívánják segíteni. Az orvosi tudás összetettsége, a technikai felkészültség és az eszközlehetőségek bővülése új szemléletű orvoslást, új működési modellt kíván a gyógyításban.

A Pécsi Tudományegyetem évek óta fontos szerepet játszik az integratív medicina kutatásában, oktatásában és alkalmazásában. Ennek lényege, hogy az orvosi tudás keleti és nyugati ismereteit, lehetőségeit integrálja. Az Európai Unió 2,5 millió eurós pályázatán 2009-től 17 egyetem – köztük a pécsi is – feltérképezte hároméves munkával, hogy mennyire ismert, elfogadott és alkalmazott az egészségügyi rendszerekben, a betegek és az orvosok körében az integratív orvoslás. Kiderült: 45–60 százalékban elfogadott ez a szemlélet és gyakorlat.

Magyarországon 1997-ben rendelettel szabályozták a természetes gyógymódok alkalmazását, ám azóta sok minden változott, és hiányzik a megfelelő szakmai ellenőrzés. Ezért is tartják nagyon fontosnak, hogy csak valóban felkészülten, szakmailag ellenőrzött keretek között folyjék a gyógyítás.

Pető Ernő, a Magyar-kínai Gazdasági Kamara elnöke nagy lehetőségeket lát abban, hogy az egészségügyi ipar új, köztük kínai befektetőket vonzzon Magyarországra. A kínai egészségügyi miniszterhelyettes is ezekben a napokban tárgyalt Magyarországon az együttműködési lehetőségekről.

Hu Bifeng, az Új Kínai Befektetők Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ötezer éves kínai egészségkultúra nagy lehetőségeket nyújthat a magyar és európai egészségügyi együttműködésben.

Dr. Betlehem József, a legújabb magyarországi Konfuciusz Intézet vezetője (amely Európában egyedülálló, és a világon a hetedik) a nemzetközi intézményhálózat szerepét hangsúlyozta a gyógyító tudományokban.

Dr. Saary Kornélia, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának alelnöke a gyakorlati tapasztalatok fontosságáról elmondta: nagy súlyt helyeznek a szakmai színvonalra és képzésre. Eddig több mint ezer magyar orvost képeztek ki, miáltal alkalmazhatja az akupunktúrás tudást.

A konferencián nemcsak a kínai, hanem a japán, az indiai és a koreai gyógyászat szakemberei is előadnak majd. Mindezt azzal a szándékkal, hogy a világban felhalmozódott tudást az emberek gyógyításában a lehető legjobban fel tudják használni.