Buszpályaudvar épül Bécsben

A hatástanulmány elkészült, a tervezetről rövidesen a városfejlesztési bizottság tárgyal; Bécs új nemzetközi autó-buszpályaudvara hamarosan az tervezési fázisba léphet. (Látványterv az új bécsi távolsági buszpályaudvarról © FLA-PATBAG FBT)

Az új terminál a második kerületben lévő Leopoldstadtban kap majd helyet, ahonnan metróval hét perc alatt elérhető a belváros. A buszpályaudvar a repülőtér és a vasúti főpályaudvar mellett a harmadik pillére lesz a bécsi személyszállításnak, így a helyi turizmusnak is, ezért a főváros kiemelten kezeli az építkezést.

A nemrég elkészült hatástanulmány már a városfejlesztési bizottság jóváhagyására vár, és ha ez megtörténik, kiírják a tervpályázatot. Fontos szempont az elbírálásnál a fenntarthatóság. Az új komplexumnak illeszkednie kell a környék jellegéhez és a forgalom legföljebb csak kis mértékben növekedhet. Szintén fontos, hogy az egész a fenntartható energiatervezéssel valósuljon meg; például: a helyi hűtés, a homlokzatba integrált napelemek vagy a betonmag-aktiválás révén. Ez utóbbi technológiával maga az épület szerkezete is kiveszi a részét a fűtési-hűtési műveletből. A tervezésbe a bécsieket is bevonják, akiket a következő hetekben részletesen megismertetnek a projekttel. Ezután a lakók megfogalmazhatják észrevételeiket és módosítási javaslatokkal élhetnek.

Az új távolsági buszpályaudvart korszerű, digitálisan felszerelt épületben alakítják ki – mindenekelőtt az utasok kényelmére. Harmincnál több buszmegálló szolgálja ki az érkező és induló járatokat. Kijelzőkkel felszerelt várótermek, valamint kávézók és különféle üzletek kapnak majd itt helyet.

A város vezetése egyéb potenciális gazdasági lehetőségeket is kiaknázna, ezért további 35 000 négyzetméteren egy hotel és irodahelyiségek is épülnek. A beruházás kivitelezője a Wien Holding.