Cégtörlési csúcs: aggasztó a lanyha vállalkozói kedv

Az alvó és magukra hagyott cégek ellen 2014-ben indított intézkedéssorozat tavaly lezárult, a korlátolt felelősségű társaságok jegyzett tőkéjének 3 millióra forintra emelésének határidejét egy évvel meghosszabbították, így újabb cégtörlési hullám csak 2017-ra várható.

A tavaly tavaszi, havi 4-5000 új kényszertörlés óta a hatóság egyre kevesebb ilyen eljárást indít. Bár az áprilisi 1755 kényszertörlés valamivel több, mint a múlt hónapokban, látványos változásról nincs szó. A kényszertörlések száma a jelenlegi gazdasági, cégjogi és üzleti etikai körülményeket tekintve havi 1500 körül állandósulni látszik, ami a gazdaság állapotáról keveset árul el, ám a hazai cégstruktúra éretlenségét jelzi.

A megszűnéshez vezető másik gyakori eljárás a felszámolás, amit a hitelezők indítanak eladósodott cégekkel szemben. Számuk 2012–13-ban időnként meghaladta a havi 1800-2000-et, azóta azonban látványosan csökkent, ami a gazdaság fehéredését mutatja. Áprilisban 1577 céget töröltek felszámolás miatt, az újonnan közzétett felszámolások száma pedig 824 volt, ami lényegében a fele a rosszabb időkben rögzített adatoknak.

Nem tapasztalható ugyanakkor növekedés az új társaságok alapításában. Áprilisban 2157 új céget jegyeztek be, ez nem hozott változást a 2014 közepe óta tartó változatlanságban. A cégjogi környezet már egy ideje stabil, holott a prosperáló gazdaságokat javuló vállalkozási kedv szokta jellemezni. Itthon viszont – a kedvező hitelezési környezet ellenére – a cégalapítások száma két év óta gyakorlatilag változatlan, ami arra enged következtetni, hogy a vállalkozói bizalom még nem állt helyre. 

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI) az adott időszakban törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az index áprilisi értéke megyénként átlagosan 14 százalék körül mozgott. Az áprilisi Opten – CFI Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Zala megyben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megye produkálta.