Cégvezetéstől eltiltva: „csak” 46 ezer személy

A hazai cégtörténelemben először csökkent a cégvezetéstől eltiltottak száma, de pezsgőt még nem érdemes bontani. Tavaly „csupán” 4177 eltiltás történt (legalább is ennyiről tudhatunk), így jelenleg már „csak” 46 ezer az eltiltott. Tavalyelőtt még 6580-en voltak, így 2019 végén 57 ezer nevet tartalmazott az eltiltottak listája. (A nyitó kép forrása: www.merkur.de)

A most nyilvánosságra hozott csökkenés viszont korántsem sugallja, hogy ennyit javult volna az üzleti etika egy év alatt.

Az eltiltottak számának csökkenése alapvetően három okra vezethető vissza: egyrészt tömegesen jártak le a 2015-ben kiszabott 5 éves eltiltások, így sok, mindaddig eltiltott személy újra teljes jogú cégvezető és tulajdonos lehet.

A második tényező az eltiltás szabályainak 2019. január 1-i módosítása. A változásnak köszönhetően az eltiltással érintetteknek már van lehetőségük felelősségük tisztázásra és a tényleges eltiltás elkerülésére.

A harmadik tényező a koronavírus-járvány: 2020 májusától ugyanis a kényszertörlést felfüggesztették, így ez is csökkentette az új eltiltásokat.

Összességében: az eltiltások száma még magas. Az eltiltás mindazonáltal kedvezően hat a cégvilágra; a magas érték nem csak a fertőzöttséget jelzi, hanem a tisztulást is.

A jövőt tekintve várhatóan tovább fog csökkenni az eltiltottak száma. Egyrészt azért, mert folyamatosan járnak majd le a 2016–18 között kiszabott tömeges, 5 éves eltiltások, másrészt 2019-től már differenciáltabbak az eltiltások is. Az enyhébb esetekért rövidebb eltiltások járnak. Ideiglenesen várható ugyan némi növekedés az újonnan eltiltottak körében a kényszertörlési eljárások újraindítása miatt, de ez nem fogja ellensúlyozni a sok lejáró eltiltást.

Budapesten és Pest megyében a legmagasabb az eltiltottak száma, de ez részben indokolt is, hiszen ott működik a legtöbb cég is. Arányaiban szintén magas az eltiltottak száma Nógrád és Komárom-Esztergom megyében. Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyét jó példaként lehet említeni.