Cisco Webex: fordítás angolról 100-nál több nyelvre

A Webex online konferencia-platformon a Cisco elérhetővé teszi a valós idejű fordítási funkciót. Látványosan bővítette a  rendelkezésre álló nyelvek kínálatát is; az immár több, mint 100 nyelv között a magyar nyelv is megtalálható.

Próbaképpen már meg is jelent a Webex felületén a bővített valós idejű fordítás, májustól pedig megrendelhető, mindenki számára elérhető lesz.

A világméretű vállalati működés egyik nagy kihívása a nyelvi akadály. (Most lenne igazán hasznos az eszperantó, a könnyen megtanulható, folyamatosan gazdagodó mesterséges nyelv. Az eszperantó nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot kínáló, mesterséges, ám élő, semleges nemzetközi segédnyelvet 1887-ben tette közzé a lengyel Ludovit Zamenhof doktor.) Az angolról több mint 100 nyelvre történő fordítás által a használók mostantól az eddiginél aktívabban vehetnek részt a megbeszéléseken, és hatékonyabban tárgyalhatnak egymással.

Németh Zoltán, a Cisco Magyarország együttműködéses technológiákért felelős vezetője tudósítónknak elmondta: az angolról elérhető valós idejű fordítás tapasztalataink szerint jelenleg elsősorban azoknak segít, akiknek nehézséget okoz a sokszereplős, hosszú megbeszélések követése. Fordítás közben nem vesznek el fontos információk, nem kell újabb megbeszéléseket szervezni, hogy újra pontosítsák a teendőket azokkal a kollégákkal, akik nyelvi akadályok miatt nem tudták követni az előzőekben elhangzottakat. Emellett a megbeszélések leirata utólag is megtekinthető, sőt szövegesen kereshető. A eddiginél sokkal szélesebb munkavállalói kör szabadulhat meg a nyelvi, generációs vagy földrajzi korlátoktól.  

A Metrigy intelligens virtuális asszisztensekről szóló felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek negyedének vannak olyan megbeszélései, amelyen nem angol anyanyelvű emberek is részt vesznek. A válaszadók több mint fele ezért rendszerint egy harmadik fél szolgáltatásait használja a megbeszélések más nyelvekre történő fordításához; ez esetenként átlagosan 172 amerikai dollárba kerül. A fordításra alkalmas számítógépes segítő programok, módszerek használata látványosan csökkenti, akár fölöslegessé is teheti ezt a kiadást.

Mindeközben egyre nyilvánvalóbb: az irodai alkalmazottak számára a jövő a hibrid és rugalmas munkavégzésé. A munkatársak egy része otthonról, mások az irodából dolgoznak, és a megbeszélések 98 százalékához legalább egy távoli résztvevő is csatlakozik majd. Ennek következtében sok szervezet gondolja újra és alakítja át az irodahelyiségeit. A Cisco Webex együttműködési felület részeként a Cisco számos videókonferencia-eszközt is kínál a megbeszélésekhez. (A legújabb bejelentések teljes listáját ez a blog tartalmazza.)