CNN-minősítés: „Orbán fasiszta, autokrata vezető”

Továbbra sem ült el a Tucker Carlson magyarországi szereplése körüli vihar, a nemzetközi média még mindig bőségesen tálalja. A CNN az egymást követő heti összefoglaló elemző műsorokban (Fareed Zakaria GPS és a Reliable Sources) számos szakértőt megkérdezett, miért vállalta el a FoxNews tv-sztárja az Orbán melletti kiállást.

A The Atlantictól az Eurasia Group-ig szinte egybehangzóan állították, azért, mert a migrációs- és az identitás-politikában olyan keresztény konzervatív értékeket vall Orbán, ami tökéletesen beleillik a politikába visszakúszó trumpi ideológiába. Nem véletlenül látogatott a magyar határra Carlson, s nem véletlenül ismétlik, hogy Orbán nem hajlandó kevert/vegyes nemzetet megengedni, a nyílt rasszizmusnak a fehér felsőbbrendűséget hirdető eszméknek ezek tipikus jegyei – értettek ebben egyet a CNN elemzői. A másik szempont: a demokratikus választásra hivatkozva Carlson is azon dolgozik, hogy elfogadhatóvá tegye, normalizálja az illiberális orbáni rendszert.

A Fox News-féleOrbán-interjút követő elemzésben a konzervatív elemző a magyar ellenzéket bírálta, mert úgy látszik, legalábbis szerinte, hogy egy rasszista párt és a kommunista összefogás próbálja legyőzni Orbánt a 2022-i választásokon. A műsorban nem egyszer elhangzott a két jelző: rasszista és a kommunista kifejezéssel bélyegezték meg a magyar ellenzéket, amivel igyekeznek külföldön legitimálni Orbán rendszerét.

Jim Acosta, a Trumppal folyamatosan hadakozó CNNelemző pedig köntörfalazás nélkül nekiment Tucker Carlsonnak, aki képes a fasiszta, autokrata magyar vezetőt, Orbán Viktort dicsérni, az úgy veszi ki magát, mintha gyűlölné Amerikát.

A The New York Times úgy látja, hogy Tucker Carlson műsorának egy hétre Magyarországra történt költözésével Orbán abban reménykedik, hogy a globális konzervatív mozgalomnak hazánk lesz az ideológiai központja.  Nem mellesleg, napi 3 milliós nézettséget produkált Amerikában Carlson műsora, s ezzel könnyűszerrel verte a CNN-t és az MSNBC-t is. Némi családi összefonódás is van ebben az amerikai–magyar projektben, hisz’ Charles Carlston, Tucker Carlston apja az Orbán által finanszírozott washingtoni lobbicég, a Policy Impact Communications kulcsfigurája, egykoron viszont az Amerika Hangja általános igazgatója is volt. Szerződése azonban 2019-ben megszűnt Orbánékkal, s a cég közleményben tudatta, semmiköze sem volt Tucker apjának a mostani egyhetes tartózkodáshoz, amit a FoxNews finanszírozott is – írja a NYT.  

Szorosan követi a nemzetközi sajtó az LMBTQ törvény minden rezdülését, a Szabad Európa/Szabadság Rádió azonnal hírül adta a közlönyben kihirdetett végrehajtási rendeletet, amely szerint az óvodától, iskolától, egyháztól számított 200 méteren belül nem lehet árusítani, nem lehet kirakatba tenni olyan termékeket, amelyek a többi között a homoszexualitást népszerűsítik. Persze ennél sokkal több kitétele van, ami 30 napon belül hatályba lép, és amit ellenőrizni is fog a fogyasztóvédelmi hatóság.  A cikk szerint is – ahogy az az Amnesty International is jelezte – előbb-utóbb a törvény el fog bukni, mert az súlyosan jogsértő.  Mindannyiunk felelőssége, fogalmaznak, hogy ne engedjünk a kormány aljas gyűlöletkeltésének, és rajtunk múlik, hogy milyen országban élünk. Orbán kritikusai azt mondják, hogy a törvény célja a választásokra hangolva egyben tartani a keresztény konzervatív szavazótábort.

Gyarapodnak a gondok az Európai Unióban – ha a Covid-járvány nem lenne elég. Az Amerika Hangja írása a felsorolást Magyarországgal kezdi, ahol az LMBTQ-törvényen kívül a Pegasus lehallgatási botrány okoz most fejfájást Brüsszelnek. ráadásul hazánk az egyetlen uniós ország, ahol alkalmazták a kémszoftvert. Folytatja a sort a lengyel igazságügyi rendszerrel, aminek változtatására augusztus 16-ig kapott haladékot Varsó. És tetézi a bajokat Dánia is, ahol megkezdődött szíriai menekültek Damaszkuszba toloncolása. Ezek mind olyan ügyek, amelyekre senki nem volt felkészülve.

Emmauel Macron francia elnök figyelmeztetett: antiliberális konzervativizmus ássa alá az uniós értékeket. Az unió jogi alapokra épülő konstrukció, nem pedig hadsereg, az egyetlen hatalmat a jogszabályok biztosítják. S a kérdés: vajon ilyen alapon meg tudja-e egyáltalán védeni magát ez a közösség. Sosem fordult még elő az sem, hogy 17 ország összefogott és tiltakozó levelet írt a magyar és lengyel, az LMBTQ-közösségeket megbélyegző törvény eltörlését követelve. A pénzügyi szankcionálás kérdését Vera Jourová bizottsági alelnök úgy ítéli most meg, hogy nem lehet pénzzel zsarolni. A Le Monde-ban felvetődött, hogy egyes személyeket, a helyzetért felelősöket, akik visszaéltek az uniós pénzalapokkal, nos, őket kellene egyénileg megbüntetni.

Nem lehet egy egész országot büntetni pár ember bűne miatt. Egy francia elemző úgy fogalmazott, Orbán amúgy sem lesz örökké hatalmon, úgyhogy ez a fajta fenyegetés sem vezet célra.