Courrier d’Europe Centrale: a Bataclan áldozatainak emlékét sérti a 888.hu kampányvideója

Az Orbán-párti 888.hu portál egy rövid Facebook-videóban választásipropaganda-célokra használja a párizsi Bataclanban 2015. november 13-án elkövetett terrorista merénylet áldozatait, figyelmen kívül hagyva minden olyan erkölcsi megfontolást, amely a hozzátartozók és más áldozatok iránt elvárható – olvasható a Le Courrier d’Europe Centrale szerkesztőségi blogjában.

A szöveg magyar fordítását a – visegrádi országokkal foglalkozó, Budapesten szerkesztett – francia nyelvű újság munkatársai küldték el a MÚOSZ-nak. Az írást az alábbiakban változtatás nélkül, teljes terjedelemben közöljük.

«Hányinger. Nem jut eszünkbe más szó, amivel minősíteni lehetne, amit a a 888.hu propagandaoldal elkövetett. Ez az Orbán-párti „híroldal”, amely rendszeresen folytat mocskos és rágalmazó kampányokat, nemrég kirakott egy rövid Facebook-videót, amely a 2015. november 13-án a Bataclanban elkövetett terrorista merénylet áldozataiból csinál látványosságot.

A videón véres, földön vonszolt testeket látunk, mindezt nyomasztó zenei aláfestéssel. A 30 másodperces videó egyszerű üzenetet nyomatékosít: „Ez veled is megtörténhet”, és mögöttes üzenete nem kevésbé egyértelmű: április 8-án a Fideszre kell szavazni, megkímélendő Magyarországot azoktól a terrorista merényletektől, amelyek Franciaországban történtek.

Ezeknek az elviselhetetlen képeknek aljas választási propagandaként való használata nemcsak elszomorító, hanem súlyosan méltatlan is. Nem francia olvasóinkat talán érdemes emlékeztetni, hogy a közzétételükről viták folytak Franciaországban, és több szerkesztőség úgy döntött, hogy nem közli őket az emberi méltóság, az áldozatok és hozzátartozóik iránti tiszteletből. A 888.hu-nak, amely nemrég azt javasolta, hogy listázzák az Orbán-rezsim „újságíró ellenségeit”, sajnos már nincsenek – vajon voltak-e valaha? – ilyen szintű etikai és erkölcsi igényei.

A Le Courrier d’Europe Centrale szerkesztősége úgy döntött, hogy a fentiekkel kapcsolatban a Bataclan áldozatait tömörítő Life for Paris egyesülethez, továbbá a magyar újságírók szervezetéhez, a MÚOSZ-hoz fordul.»