Csak egy kis telefon. Más semmi?

(Írta: Lendvai Ildikó) Amióta a válságkezelésre fordítandó pénzt elherdálva megvették maguknak a Vodafone-t (49%-ban az állam, 51%-ban pedig Mészáros Lőrinc jobbkezének közpénzen felhízlalt cége), terjed a vicc: „Pedig Andi csak egy új telefont szeretett volna, de félreértették”… (Nem „ovodafone”; a nyitó kép forrása: portfolio.hu.)

Ami azt illeti, egy új telefont én is szeretnék. Ha ilyen kis tételek is érdeklik őket, én is hasonló feltételeket kérek.

Vagyis enyém lesz a telefon tulajdonjogának többségi 51%-a, így azt csinálom vele, amit akarok; 49 százalékot viszont az állam fizet. Nem megy vele sokra, de nekem jól jön a vételárhoz. Természetesen a telefont én választom ki, akármilyen vacak nem jó nekem (a Vodafone-nál is a 4iG jelentkezett).

Ja, és el ne felejtsem: ahogy Mészáros korábbi hadsegédének 4iG nevű cégét is már előre helyzetbe hozták, én is erre tartok igényt. Elvégre a telefonom árának 51%-át azért elő kell teremtenem valahogy. A 4iG-nek kötvényvásárlással, állami megrendelések garmadával segítettek (bevételeinek 70%-a az utóbbi három évben közbeszerzésekből származik), valamit csak kitalálhatnak nekem is.

Elvárom, hogy nálam se hivatkozzanak rezsibajokra, inflációra, gyenge forintra, sokak megélhetési krízisére, ha a Vodafone-akciónál nem zavarta őket, akkor most se izgassa!

Sajnos, annyi politikai hasznot nem tudok hajtani, mint amihez a Vodafone-nal jutnak. Anyagit végképp nem, de a Vodafone-nál sem az anyagi haszon a fő szempont. Ám annyi mindenre használható, ha ugyanannak a hatalmi körnek a kezébe kerül tévé-, telefon- és internetszolgáltatás, az ország többsége ezt mind az ő kezükből kapja… Már csak a Telekom-kuncsaftok maradtak kívül a körön, de ami késik, nem múlik. A Telekom egyszer már készségesen átengedte az Origót nekik, talán rávehető másra is.

És főleg nagyon jó, hogy ugyanígy rátették már a kezüket az ország szinte teljes infrastruktúrájára, autópályákra, médiára, energia- és pénzpiacra, szemétszállításra…

Az ő ujjuk van mindennek a kapcsológombján. Ha kormányon vannak, nem piszkálják nagyon, legfeljebb eldöntik, melyik tv-csatorna melyik kábelcsomagba kerüljön és mennyiért, ha akarják, megtudják, kinek hányszor telefonálsz, ne adj isten azt is, hogy mikor legyen egy kis átmeneti üzemzavar a neten.

Ha nincsenek kormányon… Hát ki tudja? Elég, ha leáll a szemétszállítás, akadozik a víz- és gázellátás, és egy kormánynak annyi. Zsaroló pozíciónak igazán nem rossz.

Ha esetleg beszállnának az én telefon-vásárlásomba is, hajlandó lennék további ötleteken gondolkodni. Megéri, nem?