Családi szombat a budai Jókai-kertben

Az egész napos, ingyenes eseményen a többi között madárgyűrűzési bemutató, őszi odúmustra, a kulturális örökség napjához kapcsolódóan az „örökség és közösség” tematikába illeszkedően a telepesen költő gyurgyalagot bemutató fotókiállítás és játszóház is várja az érdeklődőket. Az egész napos részletes program itt tanulmányozható, tessék kattintani!

Jókai-kert, a présház.

A szép ligetes erdei környezettel kikapcsolódásra hívó helyszín kultúratörténeti szempontból is különleges. Jókai Mór a kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg a budai Svábhegyen elterülő telket – egykori kőbányát – a rajta álló házzal együtt 1853-ban. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét és diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki.

A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Az író nevét őrző Jókai-kert 1975 óta országos értékű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert, ami négy intézménynek is otthont ad:

–      Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

–      Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

–      Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár

–      Petőfi Irodalmi Múzeum – Jókai-emlékszoba.