Csapda a neten – az online gyermekbántalmazás sötét világa

Három, 12 éves kiskamaszt alakító színésznő, stúdióban berendezett három gyerekszoba, 10 forgatási nap és 2458 szexuális online ragadozó: a Csapda a neten című dokumentumfilm egy vizuális társadalmi kísérlet, amely ijesztő valósággá válik a két cseh rendező, a szakmailag elismert dokumentarista Vít Klusák és alkotótársa Barbora Chalupová alkotásában.

Az idei Budapest International Documentary Festivalegyik legnagyobb sikerét, a Csapda a netencímű cseh dokumentumfilmet a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál saját forgalmazásában mutatja be szeptember 16-tól országosan.

A Csapda a neten című dokumentumfilmet (az oktatási 12+, a 18+ korosztálynak szóló rendezői változatát) Európa számos országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is nagy sikerrel mutatták be.

A film a cseh moziforgalmazás történetének legnagyobb nézettségű dokumentumfilmje és Csehország legnagyobb kasszasikere volt.

A film mindkét változatát hazánkban először a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon láthatta online módon a közönség. A fesztivál ideje alatt a 12+ verziót számos középiskola diákja is látta az online oktatás időszakában.

A 18+ verzió a fesztivál történetének legnézettebb filmje volt.

A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia (DGYS) és a Telenor Magyarország támogatásának köszönhetően az első kétszáz jelentkező általános iskolában ingyen juthat el az oktatási verzió a célközönségnek szánt 12 évesnél idősebbekhez. A cél, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az online térben mind gyakrabban előforduló bántalmazás veszélyeire, a megelőzés fontosságára.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál a Cinema City-hálózattal közös szervezésben, szakértők – gyermekvédelmi szakemberek: kriminológusok, pszichológusok és jogászok – segítségével konferenciákat szerveznek a pedagógusok részére.

A tavaly készült film eredeti címe: V síti. Időtartama: 100 perc. Magyarországi forgalmazója a BIDF. Az országos vetyítése szeptember 16-án kezdődik. Feliratos, 18 éven felülieknek.