Csecsemőkori szemvizsgálat: minden tízedik gyermek érintett

Már a várandósság alatt – és persze a szülés után is – sokféle szűrővizsgálaton vehet részt a kismama, védendő a saját és gyermeke egészségét. A kötelező vizsgálatok közül az anyagcsere-zavarok és a szénhidrátbontási zavar szűrését például közvetlenül a szülés után, még a kórházban elvégzik a gyermeken. Egyre több szülő kéri csecsemője ultrahangvizsgálatát, amely hathetes kortól lehetséges – fertőzési szövődmények, sérülések, vérzések, veleszületett rendellenességek, fejlődési elmaradások, így például a csípőficamszűrés kiszűrésére. Az ortopéd szakorvosi vizsgálat csípőízületi ultrahanggal kiegészítve minden eddiginél alaposabb és pontosabb diagnózist tesz lehetővé.

A gyermek fél éves korában szemészeti szűrés is javasolt, ami kiemelkedően fontos, mert napjainkban tízből egy vizsgált kisgyermeknél található valamilyen rendellenesség, harmaduk kancsal.

Sok esetben fordul elő a két szem közötti nagy dioptria-különbség, fixálási probléma vagy rejtett kancsalság is. Az idejében felismert kancsalság kezelhető és kezelendő, akár teljes gyógyulás is elérhető.

Az átfogó szemészeti szűrővizsgálatok felderítik a szem különféle betegségeit, például a gyenge látásélességet, a két szem nem összehangolt működését, a kancsalságot és a tompalátást; ehhez azonban gyakran pupillatágító cseppet alkalmaznak. A gyógyszer bizonyos elváltozások (pl. szürke hályog, szemfenéki elváltozások) gyanúja esetén fontos lehet ugyan, de csípheti a kicsik szemét, így használata csak indokolt esetben javasolt.