Csehország: máktermelő nagyhatalom – itthon kilencezer hektáron terem

Június első felében mintegy kilencezer hektáron borulnak virágba a hazai mákföldek. Az évente megtermelt mintegy 3-4 ezer tonnányi mennyiségével az étkezési mák világpiacán Magyarország az ötödik legnagyobb szereplő. (A képek forrása: agroinform.hu)

Jelenleg főként az Alföld déli részén, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében termelnek mákot, bár másutt is: a Dél-Dunántúlon, Hajdú-Bihar megyében és Győr-Moson-Sopron megyében is találkozhatunk mákültetvényekkel. Az ültetvények csaknem háromötödén étkezési, a fennmaradó részen ipari célú máktermelés zajlik. Mindkét tevékenység bejelentésköteles, a 0,7 százalékot elérő alkaloid-tartalmú ipari mák termesztéséhez emellett szükség van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tevékenységi engedélyére, valamint évenként megújítandó termesztési engedélyre is.

Sokáig az ipari mák termesztése volt domináns Magyarországon, amit jórészt a morfin előállítására alapított tiszavasvári Alkaloida dolgozott fel: az alapító Kabay János életművét megörökíti a hungarikumok hivatalos listája is. A múlt években azonban – összefüggésben azzal, hogy az Alkaloida 2014-ben megszüntette a morfingyártást – az étkezési mák termelése került előtérbe.

Az étkezési mák termesztésében Cseh- és Törökország áll az élen, az összes megtermelt mennyiségnek mintegy kétharmada származik ebből a két országból. A sorban következő Spanyol- és Franciaország után Magyarország a lista ötödik helyén áll.

A mák árát alapvetően a cseh termelők határozzák meg, a jelenlegi piaci helyzetben a tisztított mák felvásárlási ára kilogrammonként 500-700 forint között alakul. A nagybani piacon a múlt hetekben 1000-1100 forint közötti árak voltak a jellemzőek.

A közép-európai térségben a mákfogyasztásnak nagy a hagyománya: ellentétben Nyugat-Európával, az étkezési kultúrában – elsősorban sütemények töltelékeként – folyamatosan jelen van, a kedvező élettani hatásai miatt az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb mennyiségben préselnek olajat is a mákszemekből.