Csíksomlyóra látogat a pápa – zarándokvonatok nem csak a fővárosból

A hagyományosnak tekinthető, a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó Boldogasszony és a lengyelországi Częstochowába tartó Fekete Madonna vonat mellett, a bosznia-hercegovinai Međugorjéba és a június elsejei csíksomlyói pápai misére is indul vonatos zarándoklat. (Nyitó képünk: a csíksomlyói búcsú madártávlatból; forrás: youtube.com)

A Boldogasszony pünkösdi zarándokvonat Csíksomlyóra az idén rendhagyó módon három részből álló szerelvénnyel közlekedik, kiegészülve egy többcélú, teres IC+ kocsival.  Újdonság, hogy mozgásukban korlátozottak is igénybe vehetik a szerelvényt, amelyet ma meg is tekinthettek a MÁV-sajtóesemény részvevői. A tájékoztatón részt vett dr. Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára; Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója.

A vasúttársaság vezérigazgatója hangsúlyozta: a MÁV évi 140 milliós utasforgalmához képest csekély az évi pár ezer zarándokutas, de egyre nő az érdeklődés a lehetőség iránt. A túrákon nem csupán hívők szoktak részt venni, természetesen mindenkit szívesen utaztatnak, aki megfizeti az út árát.

Újdonságnak számít a međugorjei zarándokvonat, mely másodszor szeptember közepén indul Bosznia-Hercegovinába. Különjárat közlekedik majd Csíksomlyóra, a pápai szentmisére.

A lengyelországi Częstochowába tartó Fekete Madonna és a međugorjei zarándokvonat Budapestről indul. A három városból – Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról induló Boldogasszony zarándokvonat Püspökladányban egyesül, majd egy vonatként éri el célját; a pápai misére tartó zarándokvonat is ugyanígy közlekedik majd.