Diákroham az olcsó kiadó lakásokért

Egyes fővárosi kerületekben másfél év alatt akár 30 százalékkak is drágultak a négyzetméterre vetített bérleti díjak. A diákok számára azonban a legfontosabb információ nem az alapterületre, hanem a szobákra vetített bérleti díj, az Otthontérkép felmérése is az elhelyezkedés mellett a kiadó ingatlanok szobaszámának figyelembe vételével vizsgálta meg a jelenlegi piaci kínálatot.

A legmagasabb áron – a piac kiadó otthonainak negyedét adó – egyszobás lakásokat lehet kibérelni a fővárosban, átlagosan 112 ezer forintért havonta. A legtöbb, kiadásra kínált ingatlanban 2 szoba van, a szobánkénti áruk pedig nem csupán az egyszobás lakásokénál, hanem kevéssel a 3 szobás bérleményeknél is alacsonyabb (átlagosan 89 ezer Ft/hó szobánként). A szobák bérleti díja ezt követően a szobaszám növekedésével tovább csökken, egy 6 szobás ingatlan egy szobáját már átlagosan 64 ezer forintért, a 7 vagy annál több szobásat pedig 54 ezer forintért lehet kibérelni havonta. Tény azonban, hogy a legalább 5 szobás kategóriába a kínálatnak csupán 5 százaléka sorolható be. Természetesen ezek az árak az átlagot mutatják, a helytő, az ingatlan állapotától függően ennél jóval olcsóbban/drágábban is található kiadó lakás.

A szobaszám mellett az adott lakás elhelyezkedése is döntően hat a bérelhető szobák átlagárára. A pesti belvárosban és Budán ugyanis sokkal magasabb árakkal találkozhatnak a keresgélők; akár 90100 ezer forintot is elkérhetnek egy szobáért havonta, szemben a kevésbé népszerű területekkel. A város magjától kifelé haladva értelemszerűen csökkennek az árak. A XIV., a X. és a VIII. kerület köztes megoldásnak bizonyulhat, hiszen ott már lehet találhatók 6070 ezres szobaárak, mégis aránylag központi elhelyezkedésűek. A pesti peremkerületekben pedig már akár 50 ezer forint alatti szobánkénti díjakkal is találkozhatunk. 

„Az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a központi elhelyezkedésű kiadó lakások a legdrágábbak is egyben, és sokszor egy belvárosi szoba havi áráért fél, egy óra utazásnyi távolságra már akár egy egész lakást kaphatunk. A költségeket pedig akkor tudjuk a legjobban leszorítani, ha olyan lakásba költözünk, ahol akár 3-4 külön hálószoba is van, így arányaiban jóval kedvezőbb a bérleti díj” – foglalta össze a felmérés tanulságait Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.