Digitális egységes piac: Magyarországot is fölszólította a Bizottság az árcsökkentésre

Ezek a szabályok a meglévő fizikai infrastruktúra különböző ágazatok (energia, szállítmányozás stb.) közötti megosztását és újra felhasználását célozzák meg, és végrehajtásuk nyomán a nagy sebességű internetkapcsolat bővítési költségei várhatóan akár 30%-kal csökkenhetnek. A Bizottság 2016 márciusában hivatalos értesítést küldött minden olyan tagállam számára, amelyik addig nem ültette át a nemzeti jogszabályokba, ezután közülük többen is jelezték a Bizottságnak, hogy teljes mértékben végrehajtották az irányelv rendelkezéseit.

Az árcsökkentésre vonatkozó szabályok az Európai Bizottság által nemrégiben javasolt stratégiai hálózatfejlesztési célkitűzéseket segítik (lásd a témában készült közleményt itt). Ezek a célok a következők: 2025-re minden fő társadalmi-gazdasági tényező (például iskolák, egyetemek, kutatóközpontok, közlekedési csomópontok, a digitális technológiákra támaszkodó vállalatok, illetve valamennyi közszolgáltató, beleértve egyebek között a kórházakat és a hivatalokat is) rendkívül nagy,  gigabites (amely másodpercenként 1 gigabit adat letöltését/feltöltését teszi lehetővé a használóknak) sebességű kapcsolattal rendelkezzék; minden európai háztartás, legyen az vidéki vagy városi, legalább 100 Mb/mp letöltési sebességet biztosító, és Gb/mp-re bővíthető kapcsolattal rendelkezzék; valamint minden városi terület, így a főútvonalak és a vasútvonalak is megszakításmentes, 5G-s lefedettséggel, azaz a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek ötödik generációs változatával rendelkezzenek.

Köztes célként 2020-ig valamennyi uniós tagállam legalább egy nagyvárosában kereskedelmi forgalomba kell hozni az 5G-s technológiát. A tagállamoknak 2016. január 1-jei határidővel kellett a nemzeti jogszabályokba ültetniük az irányelvet. A Bizottság az ezt nem teljesítő 19 tagállamnak a mai nappal küldi az utolsó figyelmeztetést. Ezeknek az országoknak jelenleg két hónap áll rendelkezésükre arra, hogy értesítsék a Bizottságot az intézkedések uniós törvényeknek megfelelően történő nemzeti jogszabályokba ültetéséről; ennek hiányában a Bizottság az uniós kötelezettségszegési szabályzat szerint az Európai Bíróság pénzügyi szankciókat indítványozhat.