Divatkirálynő a vasfüggöny mögött

A Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítását hétről hétre új kurátori vezetésen keresztül ismerheti meg a közönség a múzeum YouTube-csatornáján. Az új epizódok szombat reggelente jelennek meg 11 héten keresztül.

A Magyar Nemzeti Múzeum a társintézményekhez hasonlóan március 16. óta zárva tart a Covid-19 pandémia miatt, de az élet nem állt meg az elmúlt hetekben, sőt!

A munkatársak folyamatosan fejlesztik az online tartalmakat a Nemzeti Múzeum honlapján és közösségi felületein. Tanulási segédanyagokkal, kiállítás-vezetőkkel, kisfilmekkel és gazdag tárgyegyüttes-válogatásokkal teszik láthatóvá a múzeumban gazdag kulturális kincset, illetve a FB-on „My Home Office Challenge” , az Instagramon „Karanteum” címmel futó gyűjtéssel építenek egy jelenlegi helyzetre reflektáló online közösséget.

A múzeum online programjának részeként készült el a zárás előtti hónapok legsikeresebb időszaki kiállításának, a „Clara – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött” című tárlatnak a filmre vett, 11 részes kurátori tárlatvezetés-sorozata.

A kiállítás kurátora, dr. Simonovics Ildikó divattörténész, a múzeum 20. századi és kortárs textilgyűjteményének vezetője a sok éves kutatómunkájának eredményeként létrejött tárlatban kalauzolja a nézőket. Filmek, fotók, ruhák tanúskodnak a múlt század magyar divatnagyasszonyának bámulatos túlélőképességéről, üzleti zsenijéről és sikerének alapját szolgáló network-építő tehetségéről. A tárlat a múzeumi területen blockbusterként működő divat témát fókuszba állítva – politikatörténeti megközelítés helyett – társadalom-, mentalitás-, ipar- és divattörténeti vetületben ábrázolja a 20. század sokarcú, ellentmondásokkal terhelt világát.

A tárlatvezetés-sorozat 11 héten keresztül szombatonként frissül, témáról témára mutatja be a kiállítást és a hozzá kapcsolódó kutatási projektet. Az első rész kivételével valamennyi epizód egy hétig lesz látható.

A kiállításról ITT olvashatnak részletesebben.