Edison-gyerekek: a rákoskeresztúri gimisek megálmodták a jövőt

A hazánkban az idén első alkalommal megrendezett „Megoldások a holnapért” verseny legjobbjai, a Budapesti XVII. kerületi, rákoskeresztúri Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanulói vihették haza a fődíjat. A program az országnak az újra nyitott, érzékeny iskoláit, tanárait és 12–18 éves diákjait kereste, végül a Trois cent Soixante Croissants (360 rongyoskifli) csapat megoldása bizonyult a legjobbnak. (A nyitó képen a rákoskeresztúri gimnázium nyertes csapata.)

A Samsung és az EdisonKids szakértői a múlt hónapokban a diákokkal közösen fejlesztettek, és a munka megmutatta, mennyire széleskörű a fiatalok érdeklődése és milyen elmésen gondolkoznak a technológiai fejlődésről, a tudatosságról, a közösségi életről.

Az ország egész területéről érkeztek jelentkezések az EdisonKids és a Samsung közös kihívására, amely a jövő feltalálóinak, vállalkozóinak és kutatóinak adott lehetőséget, hogy kipróbálhassák magukat. A zsűri döntése alapján 27 csapat jutott az elődöntőbe, ahol műhelymunkák és folyamatos szakmai segítséggel elkészíthették az ötletük bemutatóját.

Az ötletek a legkülönfélébb helyi, társadalmi, környezetvédelmi vagy személyes problémákra keresték a megoldást. A legjobb 8 közé végül egy-egy zaklatás elleni kezdeményezés, robotikai projekt, hulladékgyűjtést megreformáló és fenntarthatósági alkalmazás, tudatos vásárlást támogató böngésző-bővítmény, otthoni tanulást segítő platformok és közösségi kertekre építő mozgalom is bejutott.

A döntős csapatok közül a zsűri tegnap élő megmérettetésen választotta ki a három dobogóst. A nyertes Dioxiday böngésző-bővítményt kidolgozó Croissants után az ezüstérmet a BánkiRobot egyedi fejlesztésű exoskeletonja kapta, a harmadik helyet pedig a Children of the Nature csapat érte el, közösségi öko-kertészkedésre ösztönző kezdeményezésével.

A győztes csapat ötlete olyan különleges megoldás, amely az online vásárláskor azonnal környezetbarát alternatívákat ajánl, így ösztönözve a használók tudatosságát. A csapat szerint a társadalom széles rétegét elérheti egy ilyen bővítmény, és hosszú távon akár a fogyasztói szokásokat is megváltoztathatja. Alapja egy böngészős bővítmény, amelyet már el is kezdtek fejleszteni, a „Kihívások a holnapért” program által pedig szakértői segítséget is kaptak a megvalósításhoz.

A csapattagok a nyereményüket az iskolájukkal együtt a Samsung okoseszközei közül választhatják majd ki.

A program alapjául a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow / Megoldások a holnapért kezdeményezése szolgált, amelynek célja a kreatív gondolkodás és a problémamegoldó készségek fejlesztése. Az évtizedes nemzetközi sikerek után hazánkban az idén jelent meg a rendszeres megmérettetés alapjául szolgáló vetélkedés. 

A Megoldások a holnapért kihívás eredményhirdetése megtekinthető az EdisonKids Facebook oldalán, a programról további információ pedig az www.edisonkids.org és a https://www.samsung.com/hu/solvefortomorrow/ weboldalon érhető el.