Egy leheletnyi Klimt csókjából – a bécsi Belvedere-múzeum a meta-világban

A bécsi Belvedere múzeum Gustav Klimt A csók című világhírű festményének digitális részleteit (NFT) kínálta eladásra a szeretetnap alkalmából. Az ötlet annyira bevált, hogy már 3,2 millió eurót kerestek vele. A végösszeg akár ennek hatszorosa is lehet. (A nyitó képen: NFT – Gustav Klimt, A csók  © Ouriel Morgensztern / Belvedere, Bécs)

Az eredeti mű: Gustav Klimt: Der Kuss.

Különleges ötlettel állt elő a szeretet napja alkalmából a bécsi Belvedere múzeum: aki valami nagyon egyedi ajándékkal akarta meglepni a kedvesét, az Klimt A csók című festményének egy digitális részletével – úgynevezett NFT-vel – kedveskedhetett partnerének.

Ehhez az 1906-ban készült, világhírű szecessziós műalkotás nagyfelbontású digitális másolatát egy 100×100-as raszterrel felosztották, és nem helyettesíthető 10 000 tokent (NFT) hoztak létre belőle. Őket kínálták eladásra, darabonként 1850 euróért. A vevők egy erre szolgáló platformon be is jegyeztethetik magukat tulajdonosként – vagy helyette szerelmes üzenetet hagyhatnak a megajándékozottnak. A tokenek annyira kelendőek voltak, hogy az értékesítés első napján 1730 talált gazdára 3,2 millió euró összértékben. Az egyes darabokat véletlenszerűen rendelik a vevőkhöz.

A kiállítóház folytatja az NFT-k értékesítését a thekiss.art oldalon, ha sikerül az összes tokent eladni, 18,2 millió euró bevételre tehet szert.