Álmok Álmodói: küzdelem a Lyme-kór ellen

Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányokcímmel nyílt nagyszabású tudománytörténeti kiállítás a Millenáris (Budapest, II., Kis Rókus utca 16-20.) D-épületében. Az interaktív tárlaton olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyeknek feltalálói között magyar tudósok, szakemberek is megtalálhatóak. Így a többi között dr. Bózsik Béla Pál főorvosnak, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatójának életútjáról és a Lyme-kór felismerését forradalmasító labordiagnosztikai eljárásáról is sokat megtudhatnak az érdeklődők. Az időszakos kiállítás mától látogatható.

Két évtizeddel az első Álmok Álmodói kiállítás után új megközelítésben, tudományterületek köré szerveződve lehet megismerkedni 600 nagyszerű tudós úttörő találmányaival a 6000 négyzetméteres kiállítótérben. A hatalmas tárlatanyagot tudományos érdekességek teszik színesebbé, néhány találmányt ki is lehet próbálni, részt lehet venni virtuálisvalóság-vetítésen, valamint a látogatók kipróbálhatják újonnan szerzett ismereteiket is ki-mit-tud?-formában. A mától megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa: a tudomány is lehet élvezetes, szórakoztató rácsodálkozás az újdonságokra, egyúttal igyekszik felkelteni a jövő feltalálóinak az érdeklődését.

Izgalmas, korszakos újdonságokat és felfedezéseket mutat be a kiállítás: ilyen tudományos áttörés a dr. Bózsik Béla Pál által megalkotott a DualDur, a Lyme-kór vizsgálati módszere, a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott fertőzés sötétlátóteres mikroszkóppal történő vizsgálata. Ezt a technológiát továbbfejlesztve a kullancsok által terjesztett betegségek több kórokozója is kimutathatóvá vált, amit a tudós fia, Bózsik András Pál és csapata korszerűsített és automatizált.

Dr. Bratek Zoltánnal együtt a kullancsok gyérítésére is kidolgoztak egy új biológiai szert, ami mikroszkopikus gombák segítségével befonja az egész kullancsot, így a végén a vérszívóból egy hólabdaszerű képződmény lesz, és elpusztul.

A kullancsok két, súlyos betegséget terjesztenek: az agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt. Mindkettő számos, súlyos idegrendszeri, ízületi és izomgyulladással járó tünetet okozhatnak. A kezdeti jellegzetes, kör alakú bőrpír megjelenésének hiányában nehezen felismerhető a betegség. A nehézkes diagnózis megoldására fejlesztette ki a Lyme Diagnostics Kft. a DualDur-módszert, miáltal a betegség bármely időszakában – akár már a csípést követő egy héten belül is – képes azonosítani a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját.

A vállalat újításával és dr. Bózsik Béla Pál főorvos különleges életútjával a kiállítás Lyme-részlegénél ismerkedhetnek meg az érdeklődők.