Kósa Lajos, a fideszes politikus, aki Európa egyik leggazdagabb embere akart lenni

A Transparency International elkészítette Fekete Könyv II. részét. A kötet a hazai korrupciós helyzetről – a jogállami rombolásról, a korrupciónak a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásáról, a közbeszerzési rendszer és az uniós pénzosztó gépezet rendszerszintű visszaéléseiről, továbbá a média politikai érdekek mentén történt gyarmatosításáról – közöl átfogó tanulmányokat. Alább egy részlet a Fekete Könyv II.-ből. (A nyitó kép: Pápai Gábor karikatúrája; nepszava.hu)

Sokáig azt hihettük, hogy Kósa Lajos fideszes vezető és volt debreceni polgármester dörzsölt politikus. Ennek ellenére simán bedőlt egy egyszerű vidéki szélhámosnőnek, akivel együtt éveken át kergette a nem létező mesés örökséget.

Kósa Lajos már sok kínos ügy szereplője volt az elmúlt években, nevezték Mr. 10 százaléknak és Mr. 20 százaléknak | 150

az amerikai diplomáciai táviratokban, amiket a Wikileaks weboldal szivárogtatott ki. | 151

Kellemetlen perceket okozott neki az a sertéstelep is, amit nyolcvanéves, védőnőként nyugdíjba vonult édesanyja vett egy felszámolás alatt álló cégtől, és ami ezt követően 123 millió forint uniós támogatást nyert. | 152

De a legkínosabb a „csengeri örökösnővel”, P. Máriával (akkori nevén Sz. Gáborné) való együttműködése, ami egyszerre mutatta meg mohóságát és politikusra nem jellemző, szokatlan hiszékenységét. A hol házi őrizetben, hol letartóztatásban lévő P. Máriát húszrendbeli csalással vádolják. A vád szerint a mesés örökség ígéretével összesen 780 millió forintot csalhatott ki a károsultaktól, bírósági pere 2021 áprilisában kezdődött. | 153

Kósa Lajost tanúként hallgatták ki a nyomozók, a bíróságon még nem volt jelenése. A vélt örökség a sajtóban emlegetett 1 300 000 millió forintnyi eurónál is jóval nagyobb volt, a rendőrség által lefoglalt dokumentumok szerint ugyanis P. Mária ennél jóval nagyobb összegre, összesen 9 900 000 millió forintnyi euróra, dollárra és svájci frankra számított, az állítólagos gyárak és más vagyontárgyak nélkül. Vagyis, ha ez valós lett volna, és meg is kapta volna, akkor a világ leggazdagabb embereihez mérhető vagyonhoz jutott volna a csengeri háztartásbeli. Kósa Lajosnak azonban mindez nem volt gyanús, sőt ő maga is örömmel elfogadott volna részesedést a mesebeli hagyatékból.

Így például ajándékozási szerződésben fogadta el a fideszes politikus a Credit Industrial et Commercial Bank 24,09 százalékát, mivel elhitte, hogy P. Máriáé a bank 99 százaléka. | 154

Ez az ötödik legnagyobb francia bank, jóval nagyobb, mint bármelyik magyar pénzintézet. Ha az ajándékozás megvalósult volna, akkor Kósa Lajos lehetett volna a leggazdagabb magyar (P. Mária után persze), sőt Európa leggazdagabb üzletemberei közé kerülhetett volna. A Blikk szerint csak a 2018-i osztalékból 67,5 milliárd forint „járt volna” a kormánypárti képviselőnek. A csengeri örökösnő ezen kívül egy svájci légi céggel is „megajándékozta” a politikust, egész pontosan a vállalat osztalékjövedelmeinek 5 százalékával öt éven keresztül.

Kósa Lajos családtagjai sem maradtak ki az ajándékozásokból: P. Mária 2,6 millió eurót (930 millió forintot) ígért Kósa Lajos feleségének és édesanyjának. Kósa Lajos felesége később közjegyző előtt utasította vissza az ajándékot, édesanyja pedig úgy nyilatkozott a rendőrségen, hogy valaki odahamisíthatta az aláírását, mert ő nem írt alá ajándékozási szerződést. Kósa Lajos az örökségért egészen messzire is hajlandó lett volna elmenni. Így például többször is készült Németországba, hogy a hagyaték ügyében Wolfgang Schäuble akkori német pénzügyminiszterrel találkozzék. | 155

Az alkalmakat a csengeri asszony szervezte, de az utolsó pillanatban mindig lemondta a német fél, legalábbis ezt hitette el Kósa Lajossal P. Mária. Ez a politikus feleségének tanúvallomásából derült ki, akit férje tolmácsként szeretett volna magával vinni. Svájcba viszont eljutottak, Kósa Lajos vallomása szerint négyszer találkozott P. Máriával, többek között ügyvédnél és az UBS Banknál is voltak ügyet intézni. P. Máriánál több svájci hotelszámlát is lefoglaltak. | 156

A bíróságon azt vallotta, hogy ő állta a politikus hotelszámláit, és Kósa Lajos aktívan eljárt, hogy hozzájusson az örökségéhez. Az, hogy Kósa Lajos mégsem akkora balek, mint amekkorának látszik, az P. Máriának a gyerekeihez és az Emberi Jogok Európai Bíróságához írt leveléből derül ki. Ebben azt állította, hogy a politikus arra kérte, hogy egy uniós projekt kapcsán járó pénzösszeget a nő bankszámlájára utalhassák, mert a pozíciója miatt nem kérheti a sajátjára. Összesen 68,3 millió forintot utalt neki egy izsáki cég, 2014 februárja és 2015 októbere között, 18 részletben. Kósa Lajos és a sofőrje pedig felváltva mentek a pénzt átvenni P. Máriához. | 157

A nő állítása szerint azért került bajba, mert a cég utólag kölcsönszerződésként akarta lepapírozni a tranzakciót, és ő Kósa Lajos tanácsára aláírta a szerződést. Az érintett cég pedig később fizetési meghagyást bocsátott ki a kölcsönre. P. Mária nem tudott fizetni, mert a pénzt időközben odaadta Kósa Lajoséknak. Ezt követően a cég feljelentette a csengeri nőt csalás miatt.

154 | Kozák Dániel (Blikk.hu): Multimilliomos bankárt csinált volna Kósából az örökösnő (https://bit.ly/3GOvhj3)

150 | Blikk.hu: Wikileaks: Kósa Lajos, a Mr. 20% (https://bit.ly/3bJ8ZAQ)

151 | Debrecen – Fidesz Fiefdom With Growing Jobbik, Cable Wikileaks (https://bit.ly/3F0SDAv)

152 | Sarkadi Nagy Márton (Népszava.hu): Százmilliós pályázati pénzen híznak a sertések a Kósa mama érdekeltségébe tartozó telepen (https://bit.ly/3q7axNv)

153 | Cseke Balázs – Nyilas Gergely (Telex.hu): Csengeri örökösnő: Kósánál van a bankkártyám is (https://bit.ly/2ZVc8uZ)

155 | Kozák Dániel (Blikk.hu): A Blikk megszerezte Kósa Lajosfeleségének vallomását (https://bit.ly/3mKpy5X)

156 | Blikk.hu: Hotelszámlákat foglaltak le a csengeri örökösnőnél (https://bit.ly/3CM8TVh)

157 | Blikk.hu: Kikerült a vallomás a csengeri örökösnő ügyében: döbbenetes állítások a fideszes politikusról (https://bit.ly/3q5Nin2)

Engedtessék meg a szerkesztőnek egy megjegyzés: ha még senkinek sem jutott eszébe, fölvetem: fergeteges vígjátékot lehetne/kellene írni az ügyből. Mert ismervén a sztorit, az ember kínjában csak nevetni tud rajta. Kösz’, Fidesz, remek kádereid vannak!