Kötelező lesz a bérsáv Európában

Ha a főnök kevesebbet fizet a női munkavállalónak, mint a férfialkalmazottnak, az új jogszabály értelmében kompenzációra kerül sor. Az Európai Bizottság a minap bejelentette: az Európai Parlament és a Tanács megállapodott a bérek átláthatóságáról szóló irányelvről. Új szabályozásokat vezetnek be, amik számos konkrét előnyt szavatolnak és a mostaninál átláthatóbbá teszik a munkaerő-piacot.

A No Fluff Jobs IT állásportál összegyűjtötte azokat konkrét változásokat, amik hamarosan új normákat honosítanak meg a munkaerő-piacon. A vállalat az álláspiac átláthatóságának ösztönzésére szeptemberben közösségi kampányt kezdeményezett azért, hogy kötelező legyen megjelölni a bérsávot az állásajánlatokban. Íme a konkrét változások:

A nemek közötti bérszakadékról szóló jelentés.

Elsőként a 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra (éves jelentéstételi kötelezettség), majd a 150–249 (háromévenkénti jelentéstétel), és még később a 100–149 alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra (szintén háromévenkénti jelentéstétel) terjed ki. A nemek közötti bérkülönbség problémája így Európában egyaránt megszűnhet vagy legalábbis jelentősen csökkenhet.

A munkavállalók tájékoztatáshoz való joga.

A munkavállalóknak joguk lesz tájékoztatást kérni a munkáltatótól az egyéni bérszintjükről, valamint az azonos vagy egyenértékű munkát végző munkavállalók kategóriáinak átlagbérszintjéről nemek szerinti bontásban. Ez a jog a vállalat méretétől függetlenül minden munkavállalót megillet. Ennek köszönhetően a munkáltatóknak kötelező lesz a bértáblák közlése.

Bérezési átláthatóság az álláskeresők számára.

A munkáltatóknak az álláshirdetésben vagy az állásinterjú előtt tájékoztatást kell adniuk a fizetési bérsávjáról (vagy legalább a fizetési sáv minimumáról).

A munkáltatók nem kérdezhetik meg a leendő munkavállalókat a fizetési előzményeikről.

A munkavállaló szempontjából nagyon fontos pont, hiszen ez biztosítja, hogy esélye legyen arra, hogy méltányos díjat kapjon.

Európa vezető IT-állásportálja szeptemberben kezdeményezett www.tiszteljukegymast.hu  kampányában arra ösztönözte a munkáltatókat, hogy a hirdetéseikben tüntessék fel az állásajánlathoz kínált bérsávot, továbbá arra buzdított minden érdeklődőt, hogy írja alá az Európai Bizottsághoz intézett nyílt levelet a világos és egyértelmű álláshirdetések irányelvére vonatkozóan. A petícióval már több mint 13 000 aláírást gyűjtött össze a cég.

A No Fluff Jobs által is követett normák a világ néhány pontján már léteznek. A legjobb példa erre az egyesült államokbeli Colorado szövetségi állam, ami már majdnem két éve szigorú törvényi követelményeket támaszt a munkáltatókkal szemben. A Coloradóban állást hirdető munkáltatóknak az álláshirdetésekben közölniük kell a bérsávot, a munkakörben elérhető egyéb juttatások (pl. bónuszok vagy jutalékok), valamint a béren kívüli juttatások részletes leírását. Mindez összhangban van „az egyenlő munkáért egyenlő bért” törvényben foglaltakkal, ami szintén megakadályozza a nemi alapon történő bérdiszkriminációt.

Hogyan tovább?

Az Európai Parlament és a Tanács által elért politikai megállapodást a társ-jogalkotóknak most hivatalosan jóvá kell hagyniuk. Az irányelv az elfogadást követően az EU hivatalos lapjában való kihirdetését követő 20 napon belül lép hatályba, és a tagállamoknak három éven belül át kell ültetniük az irányelv új elemeit a nemzeti jogba.

A tagállamoknak konkrét szankciókat (a bírság összegét) kell megállapítaniuk az egyenlő díjazás elvének megsértése esetén. Az esélyegyenlőségi szervek és a munkavállalói képviselők viszont jogi vagy közigazgatási lépéseket tehetnek az egyes munkavállalók nevében.

Ha egy vállalat túl keveset fizetett, kártérítésre kötelezhető.

Az új törvény értelmében a munkavállalóknak is jár majd kompenzáció. Azok, akik nemi alapú bérdiszkrimináció áldozatai lettek, kártérítést kaphatnak, beleértve az elmaradt bérek és a kapcsolódó bónuszok teljes kifizetését. Ezen felül bevezetik a „munkáltatóra háruló bizonyítási terhet”, ami azt jelenti, hogy ha a munkáltató nem teljesítette a bérek átláthatóságával kapcsolatos kötelezettségeit, akkor nem a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem történt bérdiszkrimináció.

– „A No Fluff Jobs állásportálnál már több mint nyolc éve, a megalakulásunk óta küzdünk a bérek átláthatóságáért. A máig mi vagyunk az egyetlen nemzetközi IT-állásportál, ahol valamennyi állásajánlatban szerepel a fizetési bérsáv” – mondja Magdalena Gawłowska-Bujok, a No Fluff Jobs alapítója és ügyvezetője. Az állásportál évek óta küzd a bérek átláthatóságáért, mert tudja, hogy a munkaerőpiacot lehet és kell is javítani a munkavállalók szolgálatában. A munkaerőpiac az új irányelvek bevezetésével mindenki számára kedvezőbb lesz.