Egyre több az egyéni vállalkozó a taxispiacon

Az évek óta tartó csökkenés után az idén újra növekedésnek indult a taxis egyéni vállalkozók száma. A szakma sosem a magas alkalmazotti állományáról volt híres, az egyéni vállalkozók száma mindig is magas volt.

Bár az utóbbi időszakban elkezdett közeledni egymáshoz az alkalmazottak és az egyéni vállalkozók száma, ez évben az irányzat megfordult. Az idén október végéig 28 százalékkal csökkent a taxi-társaságokhoz bejelentett alkalmazottak száma, a taxis egyéni vállalkozóké viszont 5 százalékkal nőtt. Az irányzat ellentétes a 2012–16 közötti időszakkal.

A fordulat – véli az Opten szakértője – erősen köthető az online pénztárgép bevezetéséhez, mely átcsoportosulásokat, fluktuációt okozott a taxi-társaságoknál. Nemcsak az alkalmazottak száma, hanem a társaságok száma is csökken, miközben a piac mérete érdemben nem változott. A 2016. évet az előzőhöz hasonló összesített árbevétellel zárták a társaságok, az eredményességük továbbra is sokat javult. A 2017. év e tekintetben igen érdekes lesz, hiszen ezen beszámolókban lehet majd az online kassza hatásait komolyabban lemérni.

A szektor összesítve 10 milliárd forint körüli árbevétel mellett 415 millió forint adózás előtti eredményt termel. Az eredmény nagy része a nagy taxitársaságoknak köszönhető, mivel rengeteg a kis, veszteséges személyszállító vállalkozás.