Egyre valószínűbb az aszály – biztosítással enyhíthetők a károk

A tavaszi aszálykárok arra ösztönzik a gazdákat, hogy mielőbb kössenek piaci biztosítást, és ne felejtsék igénybe venni a biztosítási díjtámogatásokat sem, amelyekre a kérelmeket május 15-ig adhatják be. Ezekkel együtt számíthatnak a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer támogatására is – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A termelők az idén eddig 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24 ezer hektár területre. (A múlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán 1 kárbejelentés érkezett 41 hektár területre!) Az aszálykár-bejelentéssel leginkább érintett megyék az Alföldön találhatók, a termelői kárbejelentések elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növényeket érintik.

Az aszály kockázatának új meghatározása szerint aszálynak minősül, ha a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában harminc, egymást követő napon belül a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert sem éri el. Vagy: ha az összes csapadék nem éri el a 25 millimétert harminc napon keresztül, és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon át meghaladja a 31°C-ot. Káreseményhez e két meghatározás valamelyikének kell teljesülnie, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat adataival szükséges alátámasztani.

Az egyes növények vegetációs időszakában aszály miatt keletkező károkat – így az őszi vetésű növények kárait – csökkentheti az agrárkár-enyhítési rendszer, az állami támogatási rendszer első pillére. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a kárenyhítési alapból csak abban az esetben kapja meg a termelő a számára megítélt támogatás 100 százalékát, ha rendelkezik piaci növénybiztosítással is, amelyhez díjtámogatást vehet igénybe (második pillér). Ellenkező esetben csak 50 százalékos térítésre számíthat.

A biztosítási díjtámogatás igénylése a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el.