Együtt távolítanánk el a jogsértő plakátokat

Több választópolgár képviseletében is választási bizottságokhoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az „Együtt bontanák le a határzárat” feliratú plakátok miatt. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy tudatosan hamis állításokat a választási kampányban sem lehet közölni. Így a plakátok jogsértőek, hiszen a rajtuk szereplő jelöltek nem kívánnak lebontani semmiféle határzárat.

Tele van az ország az „Együtt bontanák le a határzárat” feliratú plakátokkal, amelyek nem csak sokak számára felháborítóak, de egyben jogellenesek is. Kispesten már megpróbálta eltüntetni őket az önkormányzat, de a TASZ már a múlt héten jelezte, az eltávolításra  választott eszköz nem volt jogszerű. Azóta a Nemzeti Választási Bizottság meg is bírságolta a kispesti önkormányzatot. A TASZ azonban már akkor is leszögezte: a plakátok jogellenesek, és fel is hívta a választópolgárokat arra, hogy akár az ő  segítségükkel indítsanak eljárásokat az eltávolításukra.

A TASZ múlt heti felhívására több olyan választópolgár is jelentkezett, aki jogsértőnek tartja a határzáras plakátokat, hiszen a rajtuk szereplő állítások tényszerűen cáfolhatók. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek nyilatkozataik és pártprogramjaik alapján nem akarják lebontani a határzárat, különösen nem együtt.

Mivel a tudatosan hamis állítások közzététele a bírósági gyakorlat szerint a választási kampányban nem megengedett, ezen az alapon országos egyéni választókerületi választási bizottságokhoz is fordult a TASZ ügyfelei képviseletében. Arra kérte a választási bizottságokat, mondják ki, hogy a szóban forgó plakátok sértik a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás törvényben garantált alapelvét és tiltsák el a plakátok megrendelőjét a további jogsértéstől, valamint rendeljék el az ilyen tartalmú összes plakát eltávolítását.

„A kampányban a választópolgárok tudatos félrevezetését nem védi a szólásszabadság. A kampány rendeltetése éppen az, hogy a választópolgárok tájékozott, felelős döntést hozhassanak: a hazug plakátok ezt ássák alá. Bízunk benne, hogy a választási bizottságok a töretlen bírósági gyakorlattal összhangban döntenek, és a jogsértő plakátok eltűnnek a közterekről” – mondta Mráz Attila, a TASZ választási jogi programjának vezetője.