Tata összefogott: nem kell szálloda!

(Szerző: Török Zsuzsa Gyöngy) Megalakult Tatán a Miénk a Grund Városvédő Egyesület. Elnöke az a Szalay Ildikó, aki még májusban létrehozta a Stop! Avalon Facebook-közösséget. A tóparti szállodaépítés ellenzői így már önálló jogi személyként léphetnek fel például a tervezett népszavazás kampányában is.

Az Avalon Center Kft. Tata festői tájképébe illesztve, az Öreg-tó partján megvásárolt területén szeretné felépíteni legújabb, ötcsillagos hotelkomplexumát. A terület Natura 2000 besorolású, sok tízezer vadlúd téli pihenőhelye, hidrogeológiai övezet, egy jó három évtized óta Ramsari-településen.

A beruházás híre megmozdította a csendes kisváros lakóit és lelkes híveit. Több mint 14 ezer tagot számlál a Stop Avalon Facebook-csoport, számtalan környezetvédő, természetvédő, építész, jogász, művészettörténész részvételével – napról napra szervezettebbé válik az építkezést ellenző civilek mozgalma és jelenléte Tatán. A szakmaiságot folyamatosan kommunikálják a közösségi oldalakon: szakértők hada segíti a csapat céljainak megvalósítását – ingyen, önkéntesként.

A csoport júliusi tüntetésére reflektálva a polgármester lakossági fórumsorozatot tartott. A telt házas, maratoni találkozókon száznál is több, jól felkészült tatai állt szembe a városvezetéssel, illetve a befektetővel. Érvek és ellenérvek, gyakran indulatok feszültek egymásnak – a szállodaépítés ügye mostanra népszavazás témája lett, a civilek két kérdését elfogadta a helyi választási bizottság.

Bár az egyik kérdést illetően fellebbezett – ha a civilek összegyűjtenek 3700 aláírást, mindenképpen ki kell írni a referendumot egy témában, azaz: hogy a beépítésre szánt területen ne lehessen megváltoztatni a hatályos építési szabályzatot. A döntéshez 9000 ember aktivitására lesz szükség Tatán.

A „Miénk a Grund” Városvédő Egyesület hamarosan elkezdi a népszavazási kampányt, amit tagdíjakból, támogatói befizetésekből finanszíroznak majd.

A szervezetbe a FIDESZ–KDNP-s városvezető – Michl József – azonnal kérte a felvételét.

Ami most Tatán történik, az valószínűleg bekerül a helytörténeti kiadványokba, de még az sem kizárt, hogy a barokk településen történelmet írnak a civilek.