Korrupcióra csábíthat a koronavírus?

A világméretű válság hatására kialakult gazdasági lassulás mindenütt kockázat a vállalatok etikus működésére – derül ki az EY 3600 cégvezető és beosztott megkérdezésén alapuló nemzetközi felméréséből. A szervezetek munkavállalói és beszállítói ugyanis hajlamossá váltak a szabályok megszegésére avégett, hogy megőrizzék az egészségügyi veszélyhelyzet előtt elért helyeiket.

Világszerte a munkavállalók harmada képes lenne etikátlanul cselekedni szakmai és anyagi előmenetele végett az EY Global Integrity Report tanulmánya szerint. A következő hónapokban ez az arány ráadásul növekedhet a megkérdezettek negyede szerint, hiszen az alkalmazottak aggódnak az állásukért, a beszállítók nem látják biztosítottnak a megrendeléseiket, a vezetők pedig a cég jövőjét féltik.

Egyetlen egy alkalmazott korrupciója is súlyos tekintélyveszteséget és anyagi károkat okozhat a cégre nézve, a vezetőknek ezért most példamutatónak és különösen óvatosnak kell lennie – vallja Farkas Ádám, az EY (Ernst & Young) vezető munkatársa. A világ egyik vezető könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalatának szakembere szerint az átlátható működés fenntartása céljából érdemes minden cégnek felülvizsgálnia a belső ellenőrzési rendszereit, különös tekintettel a vírusbetegség második hullámára.

A társaságok etikus működésére a világméretű gazdasági visszaesés mellett kedvezőtlenül hat a távmunka elterjedése (33%), a beszállítói láncok megszakadása (28%), illetve a munkavállalói bérek és juttatások csökkenése (24%) is. Ebben a helyzetben kulcsfontosságú a felelős vállalati működés (95%), ami számottevő előnyökkel jár a szervezetek számára.

Az etikus cégeknek hosszú távon erősödik az elismertsége, tekintély (50%), az eddiginél nagyobb eséllyel szereznek új ügyfeleket (41%) és tartják meg a tehetséges munkatársaikat (40%) is.