Éjfekete argentin humor

Csaknem lehetetlen versenyre kelni a 2014. év argentin film-szenzációjával, mely világsikert aratott. Eredeti címe: Relatos salvajes; itthon Eszeveszett mesék címén érhető el online is. IMDB-pontja: 8,1, minimum ér is ennyit.

Gyenge honi kísérlet, talán inkább netes ellenpont: e helyütt szemléltetés azért született. Még a vírusjárvány előtti időkből egy mentős csapat meséli: – Szörnyű esetünk volt. Templomból jött egy kétségbeesett hívás: jöjjünk nyomban, mert meghalt egy öregúr. De legyünk abszolút diszkrétek is, nehogy megzavarjuk az ájtatos idős hívőket. – Mi ebben a rendkívüli? – Az, hogy kihoztunk már öt bácsit, mire meglett az igazi….!?

Valami ilyesmire érdemes felkészülni.

Bizarr esküvő!

Haláli sztorik alkotják ezt a mozit! Nem mentség, hogy “Áh, ezek dél-amerikai őrültségek”. A cérna itthon is szakad; a minősíthetetlen kamu, az alávaló gazság indulatot kelthet, dühöt gerjeszthet. A kontrollt vesztett ember pedig – adott szituációban – szinte  bármire képes. Friss bonmot: mégse tévesszük össze a jó képességű embert a mindenre képestől!

Nem egy sétarepülés!

Az Eszeveszett mesékben hat félelmetes kutyaszorítót mutatnak be. Végképp  illetlenség lenne ebben a fekete komédiában az eseteket felrajzolni, avagy rangsorba állítani. Közös szál bennük: néha bizony el lehet jutni olyan pontra, amikor betelik a (méreg)pohár. Ekkor – földön, vízben, levegőben – beindulhat olyan extrém magatartás, amely a végzetet hozza rá amúgy hétköznapi emberekre; bűnösre és máskor egyébként ártatlanra egyaránt.

Micsoda méreg?!

Egyetlenegy kiemelést még(is) teszek. A mozi legütősebb, egyben legmegrázóbb epizódja nem hagy nyugodni. Gépkocsivezetőként számtalanszor átéljük az országúti vetélkedés: szívatás, acsarkodás, beszólás és büntető agresszió; azaz az oda-vissza önbíráskodás tapasztalatát. Némelyik konfliktus kimerül-lezárul dühös dudálásban; más eset tragédiába torkollik. Hogy mikor melyik: nem csak rajtunk múlik. Egy elv a járható út: a bolondot el kell engedni! Különben?! 

Teherfuvaros

Színészként azért mások

A promócióban írják: félelmetesen vicces. Igaz; nagyrészt felnőtteknek. Visszafordíthatatlan eseményeket látunk; vesztesnek látszó férfiak és nők kíméletlen válaszcsapásait. Agypusztító bürokrácia, korrupció, megutált kormány, pénzéhség a köbön, befuccsolt mentőakció, totál hülyére vett menyasszony, mindenki által lealázott férfi: mindezek végletes, mégis emberileg tán adekvát reakciója pereg a filmkockákon. Sokan művészi ellenpontját lelik meg e filmben Theodore Isaac Rubin könyvremekének: The angry book; itthon a Dühös embernek.

Az ara

Példás arány- és ütemérzékkel  megáldott filmesek fémjelzik ezt a művet; Pedro Almodovar mindössze producer itt. Három alkotót érdemes kiemelni: Germán Servidio és Damián Szifron együtt írták a forgatókönyvet; utóbbi rendezte is a  művet; a szintén kiválóan teljesítő operatőr pedig Javier Julia.

Eszeveszett mesék (Relatos Salvajes), 122 perces, szinkronizált, Oscar-díjra jelölt thriller és 16 karikás fekete komédia. Rendező: Damián Szifron. A 69 fős szereposztásból kiemelhető: Dario Grandinetti, Maria Marull, Monica Villa, Ricardo Darin, Rita Cortese, Erica Rivas.