Életmentő vérplazma – Tedd meg most!

Májusban a vérplazmaadás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis hálózata hét helyszínen várja az önkéntes vérplazmaadókat a „Tedd meg most!” akció részeként. Május 6–31. között: ahány liter plazma összegyűlik, értékének ötvenszeresét három alapítvány között, a Hemofíliások Baráti köre, a Tábitha-ház és a Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete között osztják meg.

Magyarországon évente betegek ezrei szorulnak mással nem helyettesíthető, életmentő, vérplazmából készült gyógyszeres kezelésre. Vérplazmára van szüksége annak, aki hemofíliás, azaz vérzékeny, annak, aki veleszületett immunhiánnyal élő, csontvelő- és szervátültetett, súlyos égési sérült, máj- és vesebeteg, hepatitisz B-ben szenvedő. És plazmára van szükség például a műtéteknél használt fibrin-ragasztó és tetanusz-szérum előállításához is.

„Ha az emberekben megszűnik a támogatási igény, hogy a másik életét segítse – a mi betegcsoportunk kihal”érvelt a vérplazmaadás mellett Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke, ezért is tartja fontosnak a „Tedd meg most!” kezdeményezést. Hazánkban mintegy ezren élnek hozzá hasonlóan hemofíliával. Naponta öt plazmaadó kell 1 vérzékeny beteg napi gyógyszeradagjához.

Magyarországon jó 4000 embernek van szüksége naponta életmentő, vérplazma alapú gyógyszerre, amelyet mesterséges úton nem lehet előállítani, a vérplazma ugyanis nem helyettesíthető mással. Így csak az egészségeseken múlik, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon elegendő vérplazma. A Vascular Plazma országos plazmaferezis-hálózata már hét helyszínen várja a plazmaadókat. Nemrég a budapesti Lurdy-házban nyílt plazmadó hely – a miskolci, a pécsi, a debreceni, a nyíregyházi, az egri és a szegedi után. Remény szerint az eddigi évi 20 ezer hős plazmaadó száma tovább bővül. Major Máté Márk, egyetemista már nyolvcanötszörös plazmaadó.

Vérplazmát bármelyik egészséges, (18–60 év közötti, 50 kg-nál súlyosabb) felnőtt adhat – ha az orvosi vizsgálat egészségesnek találja.

A vérplazma-adás a véradáshoz nagyon hasonló folyamat, kb. 45 percbe telik. Vénából vesznek vért, amelyet egy készülék szétválaszt vérplazmára és vörösvértestekre; a vörös- és fehérvérsejteket, valamint a vérlemezkéket a plazmaferezis-gép visszajuttatja a donor szervezetébe.

A „Tedd meg most!” vérplazmaadó-akció helyszínei:

# Budapest / Lurdy ház

# Pécs / Király utca 66.

# Miskolc / Szinvapark

# Szeged / Dóm tér 3.

# Eger / Agria park

# Nyíregyháza / Nyír pláza

# Debrecen / a Fórum mellett

Az életmentő vérplazma-donorok anyagi juttatásban részesülnek.