Életre kelt avarok – egyedülálló régészeti kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Hatalmas földrajzi távolságokon át vándorló népcsoportok, új vallási eszmék térhódítása, átalakulóban lévő társadalmi és politikai rendszerek – a kora középkori Európa közelebb áll modern világunkhoz, mint gondolnánk. Ezért jött létre az Európai Unió támogatásával a Connecting Early Medieval Collections (CEMEC) kezdeményezés. Célja, hogy hét európai ország múzeumi és kulturális intézményei – köztük a Magyar Nemzeti Múzeum – kora középkori gyűjteményeiből válogatva, kiemelkedő műtárgyak segítségével keresse meg e színpompás európai mozaik egymáshoz illeszkedő darabjait.

Az Életre kelt avarok című tárlat, amelyen a Kárpát-medence kora középkora áll a középpontban, a CEMEC  2017–19 között megrendezendő három nagy nemzetközi kiállítást (Amszterdam, Athén és Bonn) megelőző kisebb, regionális bemutatkozó alkalmak egyike.

A kiállításon az avarok két, egymást kiegészítő, egymással ellentétes szemszögű történeten keresztül kelnek életre. Egyik főszereplőnk egy fiatalságát a Kárpát-medencei avar uralom fénykorában megélő, harcosként minden bizonnyal Bizáncot is megjárt avar úr, akinek gazdagon felszerelt sírjára Kunágotán bukkantak a 19. század közepén. Az előkelő férfit kincstára legkiemelkedőbb darabjaival bocsátották utolsó útjára, amelyek között ott vannak a hagyományos sztyeppei ízlésű tárgyak és az értékes mediterrán importdarabok egyaránt – utóbbiak az avar elit messzire ható kapcsolatrendszerének bizonyítékai a korabeli Európa más vidékei felé.

A második történet főszereplője két, valószínűleg germán származású nő, aki egykor a mai Kölked mellett állt faluban élt a 7. század első felében. Kettejük párját ritkító szépségű ékszerei alapján igen előkelők lehettek, s messze nyúló kapcsolatokkal rendelkeztek a késő antik világ és a formálódó kora középkori Európa irányába. A korai avar birodalomban élt különféle – azaz nem csak avar eredetű – népességek között fontos helyet foglalt el a kiállításon bemutatandó kölkedi közösség.

Az „Életre kelt avarokat” a 21. század legkorszerűbb technikai megoldásai hozzák közel az érdeklődőkhöz: interaktív panoramikus idővonal, holografikus kivetítések, 3D modellek, fény- és hangeffektek teszik teljessé a látogatói élményt.

Az április közepéig nyitva tartó kiállításhoz a Kelts életre egy avar falut! című családi program kapcsolódik szombatonként (első alkalom március 4-én lesz, két turnusban, 14 és 16 órától), illetve kurátori tárlatvezetésekre számíthatnak a látogatók. Az időpontokról a múzeum weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. (MTI Foto, Balogh Zoltán felvételei)