Életveszélyben vagyunk! Lángoló Föld a pesti Hősök terén

Sokakat késztetett megállásra a budapesti Hősök terénél ma este a Greenpeace Magyarország látványos installációja: lángoló Föld hívta fel a figyelmet a klímaválságra, sőt, vészhelyzetre.

Újságírók, esti biciklizők és kutyasétáltatók, sok ifjú aktivista és az eseményre érkező elhivatott környezetvédő hallgatták meg a beszédeket, amelyek sokkoló adatokkal foglalták össze, hogy nagy a baj. A Föld élővilága fajainak ötöde a kihalás, az eltűnés határára sodródott. Az ökológiai egyensúly felborul és már gyermekeink, unokáink élettere, jövője is közvetlen veszélyben van. A világméretű felmelegedés nem távoli földrészek problémája, hiszen itt, a Kárpát-medencében egyik legveszélyeztetettebb hely éppen hazánk, amely néhány évtizeden belül nagyrészt sztyeppévé alakul, száraz pusztasággá, ahol sem növénytermesztés, sem állattenyésztés nem működhet hatékonyan. Felelőtlenül tétlennek lenni ma már sem az egyéneknek, sem a kormányoknak nem lehet.

A Föld lángokban áll, a sarkvidékeken olvadnak a jégsapkák, hatalmas méreteket ölt az óceánok szennyezettsége, mindennek pedig fajok sokasága esik áldozatul. Az emberiség saját életfeltételeit és ezzel önmagát is elpusztítja. Ezt csak összefogással tudjuk megállítani. 

Vészhelyzet van – veszélyben a klímánk, az élővilágunk, és az egész emberiség. Vészhelyzetben pedig két dolgot tehetünk: menekülünk vagy küzdünk. A Greenpeace az utóbbit választja: összefogással és felelős, valódi vezetőkkel gondoskodni tudunk arról, hogy megőrizzük saját életfeltételeinket, megóvjuk az élővilágot, erdeinket, vizeinket, a tiszta levegőnket. 

A rendezvény arra hívta a felelős embereket, hogy csatlakozzanak a petícióhoz, amely legelőször is a magyar kormányt szólítja fel, hogy cselekedjék – értünk. Mindenki írja alá ezt a petíciót, aki megértette, végiggondolta a Föld, az országunk helyzetét, és az emberiség jövőjét, benne a saját utódai életét szeretné biztonságosabbá tenni.