Elsőként Szegedre gurul a fogászati rendelő

Hazánkban a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal, nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Emiatt hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál. Az 5–6 éves gyerekek mindössze 41 százalékának ép a fogazata, 12 éves korukra már átlagosan 3-4 foguk beteg. Az általános iskolások négyötödénél elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon.

A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a fiatalok a külsejükre, az öltözködésre például sokkal több időt fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy gondolják, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, ez pedig különösen veszélyes. Fontos lenne a megelőzés, már csak azért is, mert a 65–75 éves korosztályban különösen gyakori a fogatlanság.  

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák: nem kell félniük a fogorvostól, fogászati vizsgálattól.

A guruló fogászati rendelő holnap, pénteken reggel nyolctól várja kis pácienseit Szegeden, a Rókus Város II. sz. Általános Iskola (Csáky József utca 2.) egészségnapján.