ELTE BTK: ötszázzal bővült a felvehetők száma az ország abszolút első számú felsőfokú oktatási intézményében

Dr. Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja.„A 2011—12-i 1650 új belépő alapszakos (BA) hallgató helyett az idén 1576 diszciplináris BA-s, illetve 679 osztatlan tanárszakos kapacitással rendelkezünk – áll a közleményben. – Ez a kapacitásszám és az ELTE BTK-n ezzel együtt jó eséllyel elnyerhető állami ösztöndíjas státusz nagyban megnöveli minden olyan tehetséges hallgató bejutási esélyét, akit érdekel az ELTE Bölcsészettudományi Karának páratlanul gazdag képzési kínálata. Az új intézményi kapacitásszámokról szakos bontásban a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató legújabb kiadásából tájékozódhat.”

Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja kifejtette: „Ötvenkilenc BA-szakirányunkkal, 50 BA-minorunkkal, 77 MA-szakunkkal, 72 PhD-programunkkal és a karon tanított 61 nyelv kivételes gazdagságával mi rendelkezünk nem csak Magyarországon a leggazdagabb képzési kínálattal: ez a gazdagság világviszonylatban is egyedülálló. Nálunk egy BA-diplomával (a 120 kredites majorral és az 50 kredites minorral) átlagosan 5-6 mesterszakra (MA) jelentkezhet az, aki tanulmányait befejezte alapszakon, vagy más diplomával rendelkezik. Mivel az új rendszerben a megfelelő pontszámot elért hallgatók számára szinte biztos az állami ösztöndíjas hely, bíztatunk mindenkit arra, hogy első helyen az álmait jelölje meg, és szerezzen piacképes diplomát az ország legkiválóbb karán.”   

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara kiválóságát a következők is bizonyítják:

1. Hallgatói kiválóság. A felvételi statisztikák szerint nálunk tanulnak a legjobb hallgatók. Mintegy 7000 hallgató Magyarország legjobb tudományos bázisát adja. Ez a kiváló oktatógárdával együtt kivételes, inspiráló és dinamikus közeget a hallgatók számára.

2. Oktatói kiválóság. Az ELTE BTK rendelkezik a legkiválóbb bölcsészettudományi oktatógárdával. Tizenhat intézetének 64 tanszékén 585 oktató tanít. A kar főállású oktatógárdáját négy akadémikus, 82 professzor, 142 docens, 184 adjunktus és 82 tanársegéd alkotja. Az oktatók 95 százaléka szerezte meg a doktori fokozato, ami nem csak hazai, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredménynek számít. Mindannyian aktív szereplői a nemzetközi tudományos életnek.

3. Alumni. Az ELTE BTK öregdiákjai meghatározó számban váltak a kultúra és a média védjegyévé. A kar hazánk humán értelmiségének szellemi bölcsője, a kultúra fellegvára. Diákjai alakítják Magyarország jövőképét. Itt képezik a humán, véleményformáló értelmiség színe-javát.

4. Nemzetközi jelleg. A kar nemzetközi vonzereje vitathatatlan. Mintegy ötven ország hallgatói választották a világ kínálatából az ELTE BTK-t. A nemzetközi vonzerő is bizonyítéka az itt szerzett diploma nemzetközi munkaerő-piaci értékének. Csaknem 360 intézménnyel kötött Erasmus-szerződésének köszönhetően évente több mint 200 hallgató utazhat külföldi részképzésre.

5. A tudomány fellegvára. Az ELTE Bölcsészettudományi Kara a tudáspiac meghatározó formálója, Közép-Európa egyik meghatározó bölcsészkara. Nem egyszerű iskola, hanem tudományos műhely. 

 

Mindeközben egy másik esemény tartja lázban az ELTE BTK-t. Az Eduline.hu portál hírei között olvasható, hogy Dezső Tamás, az ELTE bölcsészkarának dékánja szombaton jelentette be: huszonkét oktatójától válik meg a BTK: nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölöttiekről van szó. További tíz, fél állásban dolgozó oktatót pedig arra kérnek, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig. Sajtóhírek szerint az elbocsátandók között szerepel  Radnóti Sándor esztéta, az ELTE BTK egyetemi tanára, Tverdota György irodalomtörténész, Tarján Tamás színikritikus, Kálmán László nyelvész is.

Élőlánccal tiltakoznak az ELTE BTK-n zajló elbocsátások ellen az egyetemfoglaló diákok. A demonstráció kedden fél kettőkor kezdődik az egyetem Múzeum körúti campusán, a hallgatók negyed háromtól fórumot tartanak a felsőoktatást érintő forráskivonásról.

 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.