Emlékmű a vírus áldozatainak: pályázat, adományok, árverés

Irodalmi és zenei kéziratokat, festményeket, fotográfiákat, művészek, tudósok, közéleti személyiségek magas rangú kitüntetéseit, személyes tárgyait bocsátják árverésre, segítendő a XXI. Század Társaság minap meghirdetett kezdeményezését: hajtson fejet a magyar társadalom az egészségügyi dolgozók áldozatos és hősies munkája előtt, állítson emléket a koronavírus-járvány áldozatainak a jövő márciusban avatandó emlékművel. (A nyitó képen: Beer Miklós ny. püspök a díszpolgári gyűrűjét bocsátotta a nemes kezdeményezés javára.)

Az országos összefogással megvalósuló adománygyűjtés nagy visszhangot keltett idehaza és külföldön egyaránt; a megadott bankszámlára alig egy hét alatt több mint négymillió forint folyt be.

Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke elmondta, hogy az igazi nagy meglepetés akkor érte, amikor sorra érkeztek be hozzá közéleti személyiségek, művészek, tudósok felajánlásai: egyedi alkotások, személyes tárgyak, kéziratok, kitüntetések, díjak, amelyeket az adományozók az emlékmű megvalósításához ajánlottak fel értékesítésre.

A felajánlók között szerepel a többi között Beer Miklós, Bródy János, Cserhalmi György, ifj. Horn Gyula, drMáriás, Medgyessy Péter, Parti Nagy Lajos, Radnóti Zsuzsa, Tóth Krisztina, Várszegi Asztrik, Zámbó Kornélés még sokan mások.

Az árverésre felajánlott tárgyak június 10–26. között megtekinthetők az Örkény István Könyvesbolt Galériáján, (1137 Budapest, Szent István krt. 26.) a bolt nyitvatartási ideje alatt. Az online aukció június 25-én kezdődik.

A Fővárosi Önkormányzattal egyeztetett helyszínen felállítandó emlékmű tervére egy héten belül meghívásos pályázatot írnak ki – közölte lapunkkal Tunyogi László, a XXI. Század Társaság „Emlékmű a vírus áldozatainak” előkészítő bizottságának a titkára. Bővebb információ: az „Emlékmű a vírus áldozatainak” Facebook-oldalán.