Emlékmű az Isonzónál – Nova Gorica

A romos állapotban lévő kőgúla felújítását magyar civilszervezetek kezdeményezték: gyűjtést szerveztek, majd ehhez csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium is. A munkálatok nyolc és félezer eurós költséggel jártak. A szlovén és a magyar fegyveres erők közös rendezvényén a szónokok kiemelték, hogy a magyar honvédek erejükön túlmutató helytállást tanúsítva, hatalmas véráldozatot hoztak az isonzói frontszakasz kulcsfontosságú pontjain.

Isonzói csatakép.

A Doberdó-fennsíkon 1915–17 között a magyar királyi 20. honvéd hadosztály alakulatai – köztük a nagyváradi 4. gyalogezred katonái – hősiesen küzdöttek. Az egykori harcok helyszínén az ezred parancsnoka, Kratochwil Károly négy emlékgúlát építtetett az elesettek emlékére: a Monte San Michelén, San Martino del Carson, a nagyváradiak 1915–16 nyara között folyó harcainak helyszínén, Nova Vasban – ahol 1916 augusztusában és őszén küzdöttek a 4-es honvédek –, valamint a Monte San Gabrielén, azaz a Škabrijel-hegyen az 1917 őszén a délnyugati front kulcspontjának számító magaslaton.

A nagyváradiak kőgúlája az ott harcolókon kívül más magyar és szlovén hősök emlékét is őrzi. Az (újra)avatáson a partiumi város képviselői ugyancsak elhelyezték koszorújukat a virágok között.

 

Nagyon köszönöm dr. Szent-Iványi István korábbi ljubljanai nagykövetünk segítségét, valamint a szlovéniai magyar lap, a Népújság e témában közölt cikkét. (A szerző)