Enesén holnaptól okos a váróterem

A GYSEV Zrt. vonalhálózatának újabb helyszínen fogadja az utasokat (némi túlzással) intelligens váróterem: a vasúttársaság fejlesztésének köszönhetően február elsejétől Enesén válik az eddiginél komfortosabbá a vasútállomás (a rail.pictures felvétele).

Az okos várótermek kialakításának lehetősége a központi forgalomirányító rendszer telepítésekor vetődött fel a GYSEV Zrt.-nél. A rendszernek köszönhetően ugyanis egyszerűsödött a forgalom irányítása és szervezése a társaság vonalhálózatán, ugyanakkor a nagy utasforgalmú vasútállomásokon sincs már forgalmi személyzet.

Ezeken a helyszíneken a GYSEV szerette volna megőrizni az addigi utaskényelmi szolgáltatásokat. Ezért alakította ki a társaság az okos várótermeket, amelyek napközben nyitva vannak, éjszaka, amikor nem közlekednek vonatok, bezárnak. Az első hajnali vonat érkezése előtt kb. fél órával nyitnak ki és az utolsó, késő esti vonat indulása után zárnak be.

Az új típusú várótermek többségében automata rendszer nyitja és zárja a távvezérelt ajtókat, szintén automata rendszer kapcsol világítást, helyezi üzembe a hangos utastájékoztatást. A várótermekben kamerákkal igyekeznek megakadályozni az esetleges rongálásokat, ám ha ennek ellenére ilyen történik, a bizonyítékok alapján felelősségre vonhatók a tettesek.

A GYSEV Zrt. vonalhálózatán, Győr–Sopron közötti szakaszon eddig Kapuvárott és Petőházán üzemelt intelligens váróterem; holnaptól az enesei a tizenkettedik fogadja az utasokat.