Engedély nélkül bontott autókat – hulladék az udvaron

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 69 éves férfi ellen, aki udvarán engedély nélkül bontott gépjárműveket, és a felesleges hulladékot is ott tárolta – tudatta szerkesztőségünkkel dr. Takács Péter főügyész.

Az ügyészség vádirata szerint a 69 éves vádlott egy Csorna melletti településen élt családi házban. A férfi azért, hogy nyugdíját kiegészítse használt autókat vásárolt, melyeket az udvaron szétbontott, és a használható alkatrészeket eladta, vagy hulladékként leadta, ám a használhatatlanná vált dolgokat az udvarán tárolta.

Tavaly ősszel egy hatósági ellenőrzéskor jó 4,7 millió forint hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a vádlottal szemben, ő azonban ezt követően sem hagyott fel jogtalan tevékenységével.

A terhelt ezután is folytatta a járművek bontását, és az idei nyáron megtartott ellenőrzéskor az udvaron 34, az ingatlan melletti közterületen pedig három, veszélyes hulladéknak minősülő, bontásban lévő járművet találtak.

A férfinak sem az autóbontáshoz, sem a hulladékgazdálkodáshoz nem volt engedélye. A terheltet ezért a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése minősített esetével vádolja az ügyészség, vele szemben akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyben a Csornai Rendőrkapitányság nyomozott, az érdemi döntést a Győri Járásbíróság fogja meghozni.

A szerk. megj.: hasonló, ám sokkal nagyobb és bizonnyal (a patkányok ezrei miatt) veszélyesebb helyzet alakult ki a győri Tűz utcában/Iszkápa közben: legalább 500 köbméter szemét és hulladék veszélyeztette csaknem évtizedig a környéken lakók egészségét. Az Infovilág lokálpatrióta győri olvasója hívta föl szerkesztőségünk figyelmét az elképesztő állapotokra, lapunk legalább tucatszor foglalkozott az üggyel, sürgetvén a győr-újvárosi szemétdomb megszüntetését, ám a bíráló cikkek megjelenése után is két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a városháza végre cselekedjék. Ehhez képest a csornaiak fürgék voltak…