Érdemes személyre szabni az utasbiztosítást

Az utazási célpont és tervezett programja is alapvetően meghatározza a legjobb utasbiztosítás fedezeti körét, ezáltal pedig a díját is. Érdemes tehát személyreszabott utasbiztosítást kötni, hogy ne fizessünk feleslegesen olyan szolgáltatásokért, amelyeket nem veszünk igénybe. Nem érdemes, nem célszerű takarékoskodni viszont a betegség- és baleset-, gépkocsi-biztosításon, értékes műszaki cikkek védelmén.

Egyre több időt töltenek külföldön a magyarok; honfitársaink tavaly 57,2 millió napra utaztak a határon túlra, huszadával többet töltöttek távol, mint 2016-ban. Az utazások háromnegyede turisztikai célú volt, a turistautak átlagos hossza pedig kis híján nap volt.

Fokozatosan változnak az utazási szokások is: a társasutak egyre inkább háttérbe szorulnak az egyedi szervezésű utakkal szemben, amelyeket jellemzően online, legalább részben már maguk szerveznek meg az utazni vágyók. Az egyik nagy társaságnál az öt évvel ezelőtt az utasbiztosításoknak még csak 27 százalékát kötötték online felületen, tavaly ez az arány már elérte a 46 százalékot.

Az utasbiztosítások finomodása folytán az ügyfeleknek csak az egyedi igényeik alapján számított díjat kell mdegfizetniük.

  • A Horvátországban nyaralni vágyók például az erre vonatkozó csomag választásával mentesülnek a repülőúttal kapcsolatos kockázatok költségétől, és az egészségügyi ellátás mérsékelt költsége is lehetővé teszi az átlagosnál alacsonyabb díj megállapítását. Az akár 1/3-dal kevesebb biztosítási díjba emiatt még olyan speciális kockázatok is beleférnek, mint a strandi lopás vagy sérülés (gondoljunk a  víz alatti éles sziklákra, medúzákra).
  • Ha valaki az oroszországi labdarúgó-világbajnokság néhány meccsére szeretne csupán kilátogatni, köthet programbiztosítást, amely szintén 30–40 százalékkal kedvezőbb díjon vehető igénybe, mint az általános utasbiztosítások. Itt is számíthatunk ugyanakkor olyan speciális térítésekre, mint az élménybiztosítás (betegség vagy baleset miatt fel nem használt belépőjegyek számlájának megtérítése) vagy a lakhelyet érintő káresemény miatt bekövetkező idő előtti hazautazás költségei.

A piacon elérhető utasbiztosítások díjszintjére alapvetően hatással van betegség, baleset bekövetkezte miatti orvosi ellátások térítési határa. Az egyes országokban tapasztalható nagyon eltérő költségek miatt célszerű az alábbi minimális térítési limitekkel számolni:

  • Környező államok, EU országai, Törökország, Egyiptom, Marokkó: minimum 30 millió Ft
  • A világ távolabbi országai: minimum 75 millió Ft
  • USA, Kanada: minimum 100 millió Ft

Autós utazás esetén célszerű kifizetni az autós asszisztencia napi 500–800 forintos díját, amely külföldön, idegen környezetben bekövetkező járműhiba esetén különösen hasznos szolgáltatásokkal segít: a közúti segélyszolgálat megszervezése mellett az autót külföldi, vagy indokolt esetben magyarországi címre szállítja, bérautót bocsát rendelkezésre vagy téríti a hazautazás költségeit, sőt, defekt esetén is kifizeti a gumiabroncs javítását, cseréjét.

Útlemondás (sztornó) biztosítás is járhat már napi nem egészen száz forint díjtöbblet fejében az utasbiztosítás mellé. Ez 200 ezer forintig megfizeti azt a díjrészt, amelyet a szálláshely vagy a légitársaság nem térít meg az utat lemondani kényszerülő utasnak.

Néhány százaléknyi díj ellenében jócskán növelhető az útra elvitt műszaki cikkek védelmi értékhatára is: tárgyanként 50-ről 150 ezerre, 100-ról 250 ezerre emelhető a fedezet összeghatára.

Az utasbiztosítási díjak továbbra is csupán néhány százalékos részét képezik egy külföldi út teljes költségeinek. Az esetek többségében egy „testre és igényekre szabott” biztosítás személyenként napi 2-3 eurónak megfelelő összegből kijön, alapvetően szolgálja a nyugodt utazást

Tudósítónk Szabó Tamással, az Union utasbiztosítási üzletágának vezetőjével beszélgetett.