Észak-koreai mindennapok à la Németh Szilárd

Találja ki, kedves olvasó, hogy mit lát! Azt látja-e a mellékelt fotón, amit lát, vagy inkább azt, amit nem szeretne? Németh Szilárd, a nagy nyilvánosság előtt megvalósított birkafejevés hazai állócsillaga osztotta meg ezt a képet a közösségi oldalán. A fotó eredetileg a honvédelem.hu portálon jelent meg.

Aláírás is van hozzá, ha valaki nem ismerné fel a képen látható személyeket: „Közösen köszöntötte a magyar katonákat a Magyar Honvédelem Napja (nagy betűkkel – sic!) alkalmából Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.”

Ez az információ azonban ne tévessze meg önöket, mert amint az szabad szemmel is jól kivehető, a fotón nem az van, amit a képaláírás sugall. Itt – mondjuk ki bátran – az ötvenes évek egy igen jellemző pillanata jelent meg a maga valóságában. Önöket Németh Szilárd szürreális időutazásra invitálja, ami azért is kalandosnak ígérkezik, mert senki sem tudja garantálni, hogy a kirándulásból van-e visszatérés.

Persze, lehet, hogy az “Észak-koreai mindennapok” című katonai kifestőkönyv ihlették a fotót. Ami biztos, vérfagyasztó, amit látunk. Főleg azért, mert volt idő, amikor azt hittük, hogy ez már elmúlt, mert soha többé nem fordulhat elő, hogy az ész vigyázzban áll a szervilizmussal elegy ostobaság előtt. Nem lesz olyan többé Magyarországon, hogy a belügyminiszter irányítja az egészségügyet, a külügyminiszter fürkészei és portyázói szerzik be a lélegeztetőgépeknek eladott horkolásgátló berendezéseket, miközben a miniszterelnök arról beszél a rádióban, hogy az egészségügyért felelős miniszternek – Kásler Miklósról van szó – történelmi érdemei vannak.

Amit készséggel elhiszünk, miért épp neki ne lennének történelmi érdemei. Persze, még ennél is jobban örülnénk, ha ezen történelmi érdemek közül akár csak egyet is fel tudnánk idézni magunkban.

Onnan indultunk, hogy játékra hívjuk az olvasót: találja ki, hogy mit lát a képen. Azt látja-e, amit lát, vagy azt, amit nem szeretne látni?

A helyes megfejtőket (sic!) kisorsoljuk.